بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Sabtu, 14 Februari 2015

Perginya cukup terasa

Assalamualaikum

Menerima khabar pemergian almarhum tok guru Nik Aziz amat menyentuh hati. Tiba-tiba terasa sebak. Tak tahu kenapa. Terasa sunyi sangat hari ni. Sejak tahu arwah tiada. Saya sentiasa menanti berita tentang jenazahnya sehingga selamat dikebumikan.

Ya Allah kagum sangat melihat kehadiran puluhan ribuan manusia. Yang cukup indah melihat pakaian yang mereka pakai. Sejuk mata memandang. Allahuakbar. Sebagaimana mulianya arwah. Begitu juga yang hadir memuliakannya. Lebih menakjubkan kalimah awan berbentuk Allah begitu juga awan mendung yang berarak di atas jenazahnya.

Cukup menjadi iktibar. Insan yang tidak pernah jemu mengajar ilmu agama walau bergelar menteri besar. Insan yang sentiasa zuhud dengan dunia. Insan yang sentiasa rajin menunaikan ibadah. Insan yang sentiasa sabar dengan ujian. Peribadi yang sukar diganti.

Saya suka setiap pesanannya. Ingat Allah ikut rasullullah. Berpegang pada Al-Quran dan sunnah. Melihat arwah terasa cukup kerdil dan jauh sangat bezanya.

Semoga arwah tenang dan damai di sana bersama para solihin. Terima kasih atas segala bakti yang dicurahkan. Hanya yang tahu menilai akan terasa kehilangan.

1 ulasan:

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...