بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Khamis, 11 Disember 2014

Bayview hotel Langkawi selesa

Assalamualaikum

Cerita tentang tempat penginapan kami di Langkawi. Pertama kali duduk di Hotel Bayview ni. Semasa tiba di airport kami sewa kereta. Mahal juga harga sebab cuti sekolah katanya. Nissan sentra RM180. Kereta murah dah habis katanya. Betul ke tak tak tau la kan.AI tak survey harga pun tempat lain. Tanya situ terus jadi.

Lepas dapat kereta terus ronda-ronda nak cari hotel mulanya. Tapi tukar plan sebab nampak signboard cable car. Ceritanya di entri lain ;-). Balik dari situ. Makan nasi dulu. Sambung lagi cari hotel. Singgah Kuah pula Iman sibuk nak tengok patung burung helang simbol Langkawi.

Lepas ambil gambar guna camera dslr (beli dengan kawan). Mujurlah bawa kalau tidak gelap je la kan guna handphone sebab dah malam ;-). Sambung lagi cari hotel.. tengok betapa susahnya nak cari tempat tidur. Sebenarnya dah survey melalui google. Hati ni berkenan dengan Bayview. Tapi AI pula taknak. Akhirnya ke situ juga kami tidur. Punyalah lama memikir.

Hotel ni terletak di pekan Kuah. Tengah pekan. Tapi tak serabut la. Untung juga dekat dengan kedai makan dan kedai nak shopping. Walau tak shopping hehe. Beli coklat je sebab adik nak. Ahad malam ada pasar malam bawah hotel tu. Sempatlah cuci mata. Pergi sekejap memang terhadlah perjalanan. Tujuan utama bawa Iman naik kapal terbang kata AI.

Bilik hotel ni katilnya besar. Tidur bertiga pun luas lagi. Double bed (katil single tapi saiz besar). Harga RM250 termasuk sarapan. Sarapannya best. Banyak sangat pilihan. Selebihnya boleh nilai dari gambar di bawah dan google. Memang ramai yang puji sebab selesa dan puashati. Kami pun rasa macam tu juga. Tak sempat tengok swimming pool yang terletak di tingkat 4. Ajak AI.. dia taknak. Tak pergi la hehe. Kalau google cantik poolnya. Besar.

Pertama kali terbang bersama Malindo

Assalamualaikum

Demi memenuhi permintaan Iman yang nak naik kapal terbang. AI suruh saya booking tiket. Lokasi mendarat tu saya yang pilih ;-). Dah lama tak pergi Langkawi.

Saya terus je masuk website Malindo check tiket sebab niat nak naik di Subang. Harga tiket sehari sebelum fly rasanya dah murah. Jadi terus booking. Tak tengok pula harga tiket yang lain. Teringin nak naik Malindo sebenarnya ;-).

Esoknya kami lewat ke airport. Jadi tak sempat nak ke tempat parking kereta. Sementara ada rezeki ni, AI guna khidmat valet parking. Sehari RM120. Kalau parking biasa harga antara RM30-50.

Ok sambung pengalaman bersama Malindo. Disebabkan kapal terbang ni guna kipas, jadi terbangnya tak tinggi sangat. Seronok sebab nampak pemandangan di bawah. Masa balik tak dapat tengok. Awan tebal. Pilot sampai elak-elak awan. Best juga.. tak rasa kalau naik kapal terbang besar ;-).

Masa terbang dapatlah air mineral yang dalam cawan kecil tu bersama sebungkus biskut yang kecil. Ok la kan. Harga tiket termasuk free luggage 15kg. Harga tiket dari Subang ke Langkawi pergi balik booking sehari sebelum terbang RM594 untuk kami bertiga. Tak ambil insurans ;-).

Kalau awal.. mesti murah lagi kan. Seronok sangat Iman. Best katanya. Siap buat thumbs up. Bukan satu tangan tapi dua :-). Esok kita naik lagi ya.. tengok betapa mesra kapal terbang. Umminya penakut kapal terbang ;-).

Khamis, 4 Disember 2014

Pak Tam Cendol High Way

Assalamualaikum

Tercari-cari tempat makan yang ada pelbagai jenis masakan mee. Boleh datang sini. Pak Tam Cendol Highway namanya. Terletak di jalan rantau panjang klang menghala ke pelabuhan utara. Dari Klang sebelah kanan. Dari Pelabuhan Utara sebelah kiri.

Ada mee/bihun sup, mee kari, mee udang, laksa, mee rojak. Ada ABC, cendol dan macam-macam air. Tempatnya redup sebab banyak pokok. Memang sedap-sedap. Tak rugi cuba.

Isnin, 1 Disember 2014

Iman takut sunat

Assalamualaikum

Ahad baru ni, dua orang anak saudara bersunat. Abang dan adik. Umur 9 dan 7 tahun. Meriah sebab sunat beramai-ramai di masjid. Berarak pusing taman naik lori. Mandi air bomba. Berdebar masing-masing nak sunat. Tidur lewat malam tu adik saya cakap. Risau memikir nak sunat. Kalau tanya Iman lagi la.. sampai menangis takut. "Abang taknak sunat, nanti abang pengsan". Kalau dia tak takut dah selamat la.. tak sabar ummi dia nak dia jadi dewasa ;-)

Tak tau la bila giliran Iman.. eloknya lahir-lahir tu sunat terus. Senangkan. Ikut masing-masing la ya ;-). Lepas sunat muka masing-masing control je. Padahal dalam tu menangis. Diorang saja je bagi tenang dulu baru keluar. Takut ada yang lari dan takut agaknya hehe. Ada juga baya Iman hari tu. Macamana la agaknya..