بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Khamis, 3 Oktober 2013

Aiskrim Magnum mengandungi babi

Assalamualaikum

Sekarang ni makin banyak pula makanan yang mengandungi babi. Dulu pernah dengar tentang aiskrim Walls haram. Lepas tu senyap. Pernah terbaca aiskrim seringgit ke bawah mengandungi babi. Yang ni kan mahal. Lagi pun belum pernah terlihat di mana-mana mengatakan haram. Bila ternampak ni rasa tak sedap juga. Betul ke berita ni?


Kalau ikutkan senarai makanan yang mengandungi babi. Memang tak terbilang banyaknya. Bukan makanan sahaja tapi yang lain juga. Hebat sungguh pengaruh binatang ni ya. Harap produk muslim semakin mudah didapati dan banyak di luar sana.

14 ulasan:

  1. ntah nk percaya ker tidak,
    sekarang snang sgt nk reka cerita,
    dulu dulu ingt lg meggi pun pernah dikatakan ada lemak babi.
    isk isk isk

    BalasPadam
  2. magnum....nasib jak kurang2 dh makan aiskrim...

    BalasPadam
  3. Patutnya JAKIM tegas la sikit kan Ummi.. mana yang tak halal kena bagi list.. memang banyak benda yang was-was..

    BalasPadam
  4. erkkkkk .. baru lepas makan bos belanja gegegegege ...

    BalasPadam
  5. Nasib baik sy bukan penggemar ais krim sgt..tapi budak kecik kt rumah tu lah suka makan..beli yg biasa2 je, jarang beli Magnum..
    Tu lah moga produk2 halal ni makin berkembang..

    BalasPadam
  6. yg pasti kena check betul2 kan skang ni !

    BalasPadam
  7. haishh...susah betul nak dapatkan yg betul2 sah halalkan...

    BalasPadam
  8. hmm baru je makan tadi hmmmmm

    BalasPadam
  9. ouch, kat sini selalu belasah magnum sbb antara aiskrim yang murah... tapi aiskrim kat sini ada simbol yang sesuai utk vegetarian, sbb tu berani makan...
    ke tak sama magnum UK dgn magnum M'sia... hurm

    BalasPadam
  10. magnum ni sebatang rm4 gak kan..klu betul tak rugi tak makan pun.haha..

    entah ekk nk percaya ke tidak,ada bukti sahih ke?

    BalasPadam
  11. alhmdlh iman bukan kaki aikrim coklat2 bagai ni...dan iman bukan peminat tegar COKLAT huhu

    BalasPadam
  12. Mmg tak minat aiskrim lluaran wall...

    BalasPadam
  13. Kod e472 atau e471 belum yentu ia bahan haram. Pi kaji la dulu. Dlm nescafe 3 in1 pun ada e471. Jakim dah terangkan. Kalau produk yg ada logo halal msia itu dan ada tersenarai dlm web mereka. Tp dln masa yg sama ada kod itu. Tidak bermakna ia bahan yg haram. Wallahu alam

    BalasPadam
  14. Kod e472 atau e471 belum yentu ia bahan haram. Pi kaji la dulu. Dlm nescafe 3 in1 pun ada e471. Jakim dah terangkan. Kalau produk yg ada logo halal msia itu dan ada tersenarai dlm web mereka. Tp dln masa yg sama ada kod itu. Tidak bermakna ia bahan yg haram. Wallahu alam

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...