بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Isnin, 26 Ogos 2013

Samsung Galaxy S Advance jadi pilihan

Assalamualaikum



Semasa AI balik baru-baru ni, tiba-tiba AI syorkan saya pakai telefon Samsung bagi memudahkan komunikasi bersamanya. Kenapa Samsung? Sebab AI baru beli Samsung Tab 7.0 inci di Dubai. Mulanya AI cadangkan beli Samsung Tab juga. Tapi saya tak mahu sebab besar. Malu pula nak cakap kat public nanti ;)

Handphone C3 saya masih ada lagi. Simpan dulu.. takut yang ni rosak ada spare. Sebelum AI offer ada juga survey handphone Samsung ni. Suka sebab lengkap semuanya ada. Kamera pun ada flash. Tertarik sebab ianya dual core dan skrin LED. Laju sikit bila buka internet. Sebenarnya jika Android (operating system) mudah sikit, sebab mesra pengguna. Tak terhad macam Apple. Yang utama harganya tidak mahal sangat. Yang ini model lama. Jadi susah nak dapat yang original.

Sekarang boleh buat video call guna "Hangouts" (google application). Jadi jimat kos telefon sebab ianya guna line internet. Tempat AI ada WiFi. Bila nampak muka terubat lah rindu masing-masing ;). Tapi Iman bila nampak muka AI, lagi tak tentu arah. "nak ayah... nak ayah". Bila nak buat panggilan biasa, AI guna application LINE.

Ada juga kelemahannya bateri cepat habis (guna power saving, oklah sikit) dan tidak selasak Apple (touch screen). Apa pun puashati juga. Biasalah ada yang lebih dan ada yang kurang. Yang penting apa yang kita nak tu ada. Paling menarik boleh sync akaun google. Jadi gambar dalam handphone automatik boleh masuk dalam Google+. Mudah update blog (guna iPad). Gambar-gambar terbaru masa raya baru ni kebanyakannya guna handphone ni.



18 ulasan:

  1. wah! HP baru.. pasni boleh berhubung dgn cara yg lebih mudah & cepat..:)

    BalasPadam
  2. alhamdulillah..dpt hp baru.
    betul tu, komunikasi jd lebih mudah & jimat.
    tp c3 tetap jd kesayangan. hehe..

    BalasPadam
  3. suka samsung da skng wpon masih ada nokia ;)

    BalasPadam
  4. alhamdulillah...mmg samsung pilihan terbaik hehe

    saya kalau call guna Nokia E5, tapi kalau TAB 7.7 sekadar nak main game, buka internet...

    BalasPadam
  5. Samsung mmg pilihan ramai sbb mesra pengguna dan system yg baik..

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum kak

    maaf lama xsinggah sini

    wah dpt hp baru best tu..

    BalasPadam
  7. Bila berjauhan AI pun nak cari alternatif bagi memudahkan berhubung dgn buah hati di tanahair...

    BalasPadam
  8. berapa Rm yea kak..?

    Nur pakai note, mmg xdinafikan bateri cepat je habis..huhuhu..

    BalasPadam
  9. saya pun guna C3 jugak... ada second phone Iphone, tapi jarang guna.. C3 juga yg jadi pujaan hati... hihhihi
    Jimat la kos lagu tu kan? takde la bil telefon melambung :)

    BalasPadam
  10. As salam Kak Ruse,

    Salam Aidilfitri..! Marya pun sama bz jugak lagi2 bila ade bb tecik ni... Rasa malas je nk buka lappy, dok belek bb je...hehehe... :))

    Tgh berkira2 juga nk beli hp baru... aritu hp hilang kena songlap! huhuhu... Terima kasih atas ucapan & ingatan... Peluk cium utk Iman comel ye :)

    BalasPadam
  11. beli sebab ada gunanya bgskan .. memudahkan zaman skrg ni .. jadi tidaklah hati gundah kalau tak nampak sehari kan.

    yg besar memang malu dibuatnya kalau nak pakai huhuhu ... mcm hubby belikan sy punya, rasa macam takmoo pakai .. tp tkt dia kecik hati.

    BalasPadam
  12. macam tu lah bila berjauhan... moga kemudahan yg ada di gunakan sepenuhnya.

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jom ke blog saya pula.

    BalasPadam
  14. xde pengalaman dengan samsung...
    tapi bestkan ad smartphone ni..hehe

    BalasPadam
  15. eca dua hati ne kak..samsung atau sony ericson..bf lak suh pilih sendiri,langsung xnak bgi idea..nasib baik dia tlg tambah duit sikit.hehehe

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...