بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Sabtu, 24 Ogos 2013

Kelalaian punca tragedi

Assalamualaikum

Sekadar meluahkan pendapat peribadi ke atas setiap tragedi yang berlaku. Setiap tragedi kita katakan takdir, namun tidak semua begitu. Jika tiada kelalaian, Insyaallah tragedi dapat dielakkan. Bila sudah berlaku tragedi kita kena redha dan terima ianya sebagai takdir. Maksud saya pada mereka yang bukan melakukan kelalaian.

Faham ke apa yang cuba saya sampaikan?. Jika tidak berlaku sesuatu perkara, kita akan hanyut dan alpa. Tapi bila terjadi sesuatu, baru kita sedar apa sebenarnya yang berlaku. Kita pasti mencari puncanya.

Saya bercakap umum. Baik berita tragedi serangan di Mesir begitu juga dengan tragedi nahas bas di Genting Highland. Setiap yang berlaku ada sebab disebaliknya. Kita tidak akan tahu sebabnya jika tragedi ini tidak terjadi.

Mungkin juga kerana kelalaian, Allah timpa kan musibah. Semoga Allah membantu umat Islam yang tidak berdosa walau di mana mereka berada.

Setiap yang berlaku kita jadikan iktibar dan pengajaran.

7 ulasan:

 1. lately banyak betul kemalangan yg meragut nyawa...

  BalasPadam
 2. Betul tu UI..kena ambil pengajaran disetiap yg berlaku. Mgkn ini adalah peringatan dr Allah buat kita semua..kekadang kita alpa..
  mmg sedih tgk kejadian2 yg berlaku skrg ni...

  BalasPadam
 3. Harap pemandu2 lain jadikan kes ni sebagai pengajaran..

  BalasPadam
 4. setuju.setiap yg berlaku pasti ada himah.kena jadikan pengajaran n iktibar

  BalasPadam
 5. setuju.setiap yg berlaku pasti ada himah.kena jadikan pengajaran n iktibar

  BalasPadam
 6. Betul tu kak..! Marya setuju... setiap perkara yg Allah izinkan berlaku pasti ada sebab musababnya... hikmah yg kita tak tahu sehinggalah ianya terjadi... wallahualam...

  BalasPadam
 7. btul tu,setuju sgt,semua yg terjadi mmg bersebab.

  BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...