بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Sabtu, 13 Julai 2013

Hilangkan YouTube di skrin iPad

Assalamualaikum

Disebabkan anak ummi, iman suka sangat tengok Angry Birds di YouTube. Maka ummi dia sudah menghilangkan application YouTube di skrin iPad. Mujurlah Iman tak tanya. Ummi mana YouTube? (tak tau pun sebut sebenarnya, sebab tak ajar) Senyum je ummi dia tengok Iman yang fokus mencari YouTube di skrin yang sudah hilang.

Saya tak tanya pun, Iman cari apa? Soalan bahaya tu.. saya biarkan saja. Ada perkara positif lepas hilangkan YouTube. Barulah nak buka Al-Quran, dengar orang mengaji. Kalau tidak hanyut dengan video Angry Birds. Saya tengok terlalu obses. Jadi sekarang kena kawal sikit minat dia tu.

Jumpa getah je, buat lastik Angry Birds. Jumpa tali semua tarik nak buat lastik. Silap ummi dan ayah dia juga turut apa yang dia suka.

Bila selalu buka YouTube, kuota internet ummi dia pun cepatlah semput. Jadi tak bolehlah ummi dia nak blogwalking bila ada masa terluang. Mulanya ummi dia terkial-kial juga cari jalan nak hilangkan apllication ni. Sebab application ni tak boleh di delete.

Cari-cari, rupanya ada di setting > General > Restrictions > (create passcode) > off kan sahaja application yang kita tak mau ada di skrin.

Lega...  :)

3 ulasan:

  1. mujur iman x tanyakan....

    BalasPadam
  2. dapat la berjimat sikitkan :)
    iman tak tanya ke kak ?

    selamat berpuasa

    BalasPadam
  3. nasib baik iman tak tanya ye kak...

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...