بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Selasa, 25 Jun 2013

Solat istisqa' di Masjid Negara

Assalamualaikum

Khutbah lepas solat istisqa' tentang jerebu yang melanda.

Semoga Allah makbulkan solat istisqa' di Masjid Negara tadi. Ketika menaip entri ini. Terdengar bunyi guruh di langit. Alhamdulillah jika Allah turunkan hujan. Maha Kaya Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang. Terima kasih Allah.

Di bawah pengetahuan tentang solat istisqa' untuk saya pelajari dan fahami.

Solat Istisqa (bahasa Arab: صلاة الاستسقاء) adalah solat Sunah yang dilakukan untuk meminta diturunkannya hujan. Solat ini dilakukan bila terjadi kemarau yang panjang atau karena dibutuhkannya hujan untuk keperluan/hajat tertentu. Salat istisqa dilakukan secara berjamaah dipimpin oleh seorang imam.

Tata Cara Pelaksanaan

Pra salat[sunting]

Tiga hari sebelum salat Istisqa dilaksanakan terlebih dahulu seorang pemimpin seperti ulama, aparat pemerintah atau lainnya menyerukan kepada masyarakat agar berpuasa dan bertaubat meninggalkan segala bentuk kemaksiatan serta kembali beribadah, menghentikan perbuatan yang zalim dan mengusahakan perdamaian bila terdapat konflik.

Hari Solat[sunting]

Pada hari pelaksanaan, seluruh penduduk diperintahkan untuk berkumpul (bahkan membawa binatang ternak) di tempat yang telah dipersiapkan untuk salat istisqa (tanah lapang). Penduduk sebaiknya memakai pakaian yang sederhana, tidak berhias dan tidak pula memakai wewangian. Solat istisqa dilaksanakan dalam dua rakaat kemudian setelah itu diikuti oleh khutbah dua kali oleh seorang khatib.

Khutbah salat istisqa sendiri memiliki ciri/ketentuan tersendiri antara lain:
 • Khatib disunahkan memakai selendang
 • Pada khutbah pertama hendaknya membaca istigfar 9 kali sedangkan pada khutbah kedua 7 kali.
 • Khutbah berisi anjuran untuk beristighfar (memohon ampun) dan merendahkan diri kepada Allah serta berkeyakinan bahwa permintaan akan dikabulkan oleh-Nya.
 • Pada khutbah ke-dua khatib berpaling ke arah kiblat (membelakangi makmum) dan berdo'a bersama-sama.
 • Saat berdoa hendaknya mengangkat tangan tinggi-tinggi.
 • Niat Salat[sunting]
Niat salat ini, sebagaimana juga salat-salat yang lain cukup diucapkan di dalam hati, yang terpenting adalah niat hanya semata karena Allah semata dengan hati yang ikhlas dan mengharapkan Redho Nya.

Hadis terkait[sunting]

Hadis terkait salat istisqa:

Diriwayatkan dari Ibnu Abbas Radhiallaahu anhu ia berkata, "Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Salam ke luar dengan berpakaian sederhana, penuh tawaduk dan kerendahan. Sehingga tatkala sampai di musala, beliau naik ke atas mimbar, namun tidak berkhutbah sebagaimana khutbah kalian ini. Ia terus menerus berdoa, merendah kepada Allah, bertakbir kemudian salat dua rakaat seperti salat ketika Ied". (HR. Abu Dawud dan at-Tirmidzi dan di hasankan oleh al-Albani)

Sumber: http://id.wikipedia.org/wiki/Salat_Istisqa

6 ulasan:

 1. alhamdulillah kat empat saya pun ada bunyi guruh, harapnya hujan lah kan, insha Allah

  BalasPadam
 2. assalamualaikum ummi....kat tempat mama ni baru lepas hujan...:)

  BalasPadam
 3. alhamdulillah..byk yg tempat hujan hari ni..taiping guruh je..hujan rintik..apapun tetap bsyukur

  BalasPadam
 4. byk tempt dh menunjukkan perkembangan positif.byk tmpt yg dah hujan juga..Alhamdulillah doa kita semua Allah makbulkan

  BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...