بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Isnin, 20 Mei 2013

Kisah pengajaran buat anak yang bertengkar dengan ibu

Assalamualaikum

Sebagai anak mungkin ada yang merasa ibubapa mereka tidak bagus seperti apa yang diharapkan. Malah mungkin ada yang menyalahkan ibubapa di atas kegagalan mereka. Kisah di bawah cukup membuatkan kita sebagai anak berfikir, betapa besarnya pengorbanan seorang ibu dari saat mereka melahirkan kita lagi. Ini kan pula memelihara kita sehingga mampu berdikari. Jangan kita jadi anak yang lupa diri. Siapa pun ibubapa kita, kita wajib hormat mereka.

Sumber dari FB. Dipetik dari wall Dato' Tuan Ibrahim bin Tuan Man (Official):

Alkisah sebiji burger…

Malam itu, Kak Fidah bertengkar dengan emaknya lalu melarikan diri dari rumah. Semasa dalam perjalanan, Kak Fidah teringat bahawa dompetnya tertinggal dan dia tiada sebarang duit bersamanya.

Tiada syiling pun menelefon rumah untuk meminta pertolongan.

Pada masa yang sama, perutnya berbunyi kelaparan. Kak Fidah tiba di satu gerai burger ramli, yang baunya mengancam, kelaparannya bertambah.

Kak Fidah harapkan dapat satu burger ayam, tapi dia tiada duit.

Penjual burger yang sedar dengan kehadiran Kak Fidah melihat dia sedang mengigil ketakutan lalu bertanya…

“Adik dah makan belum? Kalau nak, ambil burger ayam ini untuk makan dulu,” kata penjual burger itu.

“Tapi saya tiada duit pakcik,” kata Kak Fidah dengan sipu-sipu.

“Tak apa, pakcik belanja. Mai, duduk sini makan,” kata penjual burger itu sambil membuat satu Milo panas untuk Kak Fidah.

Beberapa minit kemudian, Kak Fidah mengalirkan air mata…

“Mengapa sayang?” tanya penjual burger.

“Tiada apa. Cuma terharu dengan hati baik pakcik,” kata Kak Fidah sambil melapkan air matanya.

“Orang asing macam pakcik boleh bagi burger makan kat Fidah, tapi mak saya, lepas bertengkar dengan saya, dia halau saya keluar rumah. Kejam betul mak saya!” tambah Kak Fidah lagi.

Mendengar kata-kata Kak Fidah, penjual burger mengeluh.

“Adik, mengapa adik fikir begitu? Renungkan semula. Pakcik hanya beri adik satu burger, adik dah rasa terharu dan terhutang. Ibu adik membesarkan adik sejak kecil, mengapa adik tak pula rasa syukur malah bertengkar dengan ibu adik?” kata penjual burger itu.

Kak Fidah amat terkejut dengan jawapan itu, dan selepas berterima kasih dengan pakcik burger, dia terus berjalan menuju ke rumahnya.

Dalam perjalanan Kak Fidah asyik terfikir…

“Mengapa selama ini saya tidak terfikir perkara itu? Satu burger daripada seorang yang asing boleh membuat saya rasa terhutang, tapi mak saya yang membesarkan saya sejak kecil dan saya tidak berasa sedemikian, walaupun sikit.”

Kak Fidah memikirkan apa yang perlu dikatakan kepada emaknya apabila dia tiba di rumah… “Maafkan saya mak. Semua salah Fidah… maafkan saya mak.”

Sejurus tiba di rumah, Kak Fidah melihat wajah maknya yang penuh kebimbangan bertukar menjadi lega melihat kepulangannya setelah puas mencari…

“Fidah masuk. Mungkin dah lapar. Mak dah masak, jom makan,” kata maknya.

Fidah terus menangis di tangan maknya…

Di dalam kehidupan, kita mudah menghargai perkara-perkara kecil yang dilakukan orang sekeliling kita, tapi untuk ahli keluarga kita sering merasakan apa yang dikorbankan mereka adalah normal dan patut dilakukan tanpa sebarang penghargaan.

Kasih sayang ibu-bapa dan keprihatinan mereka kepada kita adalah perkara paling berharga kurniaan Allah pada kita sejak dilahirkan. Ibubapa tidak pernah mengharap anak-anaknya membayar kembali kos membesarkan mereka… tapi pernahkah kita menghargai dan bersyukur dengan pengorbanan tanpa syarat ibubapa kita?

Minggu depan cuti sekolah. Baliklah berjumpa ibu-bapa ya.2 ulasan:

 1. Kalau boleh, skrang juga nak balik jumpa mak... tapi nak buat mcm mana... sabar jer menahan rindu tu :(

  BalasPadam
 2. aduhhh TQ sharing nie dikk
  sangat2 terharu ..
  haa betul apa semua pengajaran yg ada didalam kisah ini ..
  semoga menjadi renungan buat anak2 diluar sana ..
  jgn mudah lupa akan jasa ibu dan bapa kita , bayangkan mereka bersengkang mata menjaga kita sewaktu kecil dgn penuh perasaan belas dan kasihan ! ...

  huhuhu x dpt bayangkan bagaimana anak yg banyak menderhaka dengan ibu dan ayah mereka ..
  minta keluarga kita dijauhkan dari perasaan macam nie .. uhuhu

  BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...