بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Khamis, 9 Mei 2013

Kepentingan kalsium bukan hanya untuk tulang

Assalamualaikum

Kita sentiasa fikir kalsium hanya untuk menguatkan tulang. Tahukah kita kalsium juga penting untuk fungsi lain di dalam badan. Di bawah info yang boleh dikongsikan buat semua.

Kalsium adalah mineral yang amat penting bagi manusia, antara lain bagi metabolisme tubuh, penghubung antara saraf, kerja jantung, dan pergerakan otot.

Berikut beberapa manfaat kalsium bagi manusia:

Setelah umur 20 tahun, tubuh manusia akan mulai mengalami kekurangan kalsium sebanyak 1% per tahun. Dan setelah umur 50 tahun, jumlah kandungan kalsium dalam tubuh akan menyusut sebanyak 30%. Kehilangan akan mencapai 50% ketika mencapai umur 70 tahun dan seterusnya mengalami masalah kekurangan kalsium.

Gejala awal kekurangan kalsium adalah seperti lesu, banyak berpeluh, gelisah, sesak nafas, menurunnya daya tahan tubuh, kurang nafsu makan, sembelit, berak-berak, insomnia, kram, dan sebagainya.

Sumber: Wikipedia.org

9 ulasan:

  1. Kakak consume juga Rose tapi kadang terlupa juga bila dah busy...

    BalasPadam
  2. pasni nak rajin minum susulah huhu

    BalasPadam
  3. kena minum susu kalsium ni

    BalasPadam
  4. mmg penting mnm susu ni.. tp asyik terlupa jer bila dh bizi.. hihi

    BalasPadam
  5. nice share ummi

    join sini http://www.mimbarhatiku.blogspot.com/2013/05/teka-teki-harga.html

    BalasPadam
  6. Nur susu kureng la...
    tapi ada kan pil kalsium di jual..
    boleh ganti susu.. :)

    BalasPadam
  7. kalau time pregnant, lagi la mudah hilang kalsium... gigi pun cepat rosak

    BalasPadam
  8. tq for sharing.. pttla bila pesakit saraf kna makan pil kalsium.

    BalasPadam
  9. saya minum susu kotak jer.. nak cepat.. malas bancuh.. blhlah anggap mcm amik kalsium kan.. kan...

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...