بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Khamis, 30 Mei 2013

Aircond midea murah dan tahan lasak

Assalamualaikum

Penghawa dingin jenama Midea yang dipasang di bilik bawah

Cuaca panas sekarang ni mesti nak guna aircond. Jadi saya sekadar nak kongsi aircond mampu milik dan yang penting berbaloi untuk dibeli. Harga aircond Midea (1hp) ni kalau tak silap RM899. Saya beli di Onking. Mulanya kawan saya perkenalkan jenama ni. Katanya murah, cepat sejuk dan satu rumah boleh rasa walau hanya 1hp.

Dah lebih 3 tahun guna aircond ni dan masih belum pernah di servis lagi. Walau sentiasa juga pasang. Mulanya pasang untuk customer buat rawatan dalam bilik ni. Tapi selepas tu ia tetap digunakan untuk tetamu dan cuaca panas. Walau 1hp dan dipasang dalam bilik. Bila buka satu rumah bahagian bawah terasa sejuknya. Bunyi pun tak bising.

Dalam bilik utama di atas pasang brand Sharp. Tapi baru guna dah rosak. Harga pun mahal RM1.4k. Beli kedai lain. Nasib baik under warranty. Jadi pilihlah yang puashati ya. Tak semua yang murah tu tiada kualiti.

Setakat guna aircond bil rumah tak tinggi pun. Sama sahaja. Yang pentingnya cuma guna 1hp (power). Kalau 1.5 atau 2 hp mungkin bil akan meningkat.

25 ulasan:

  1. terima kasih kongsikan info ni.. note .. blh serve² lg letak bilik..

    BalasPadam
  2. wahh bagus kan
    akk yg beli 5 tahun dulu pun masih elok , service ajelah ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak nk aircond phn sy, nk jual aircond rumah 01137807431

      Padam
  3. tq kak..nnt blh suggest kt asben snn dia mmg tgh cri ekon yg murah..

    BalasPadam
  4. TQ info ni..
    bagus je aircond ni kan.. murah & berbaloi klu nak guna...:)

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah yang penting jimat kan..thanks sharing:)

    BalasPadam
  6. mmg yg murah tak semestinya xder kuality kan... cuaca panas sekarang mmg perlu sgt air cond...saya pun guna yg macam nie juga..syukur bertahan...

    BalasPadam
  7. tips yg menarik... terima kasih atas perkongsian... buat buat panduan bila nak ekon nanti :)

    BalasPadam
  8. cuaca panas skang mmg perlu air cond.kesian afia berpeluh2..en suami pun sibuk nak pasang air cond..nti la bila dh ada rumah sendiri..tq ye atas perkongsian.boleh diusulkan kt en suami nti..:)

    BalasPadam
  9. Skrang cuaca mmg panas..
    Nur jenis tak tahan tidor ekon sepanjang malam...

    Nur akan buka ekon pukul 10mlm..
    bila nak tidur nur tutup..
    kalau buka sampai pagi, alamatnya esok kompem nur xleh bangun...huhuh

    opis nur juga jenama york..
    dah bape tahun tak servis, alhamdulillah..still sejuk...

    BalasPadam
  10. 1.4k tue agak mahal sbnr argenye... tp die mmg cpt sejuk n snyap... penggunaan elektrik sme dgn air cond jenam lain... spare part die sme ngan fujiaire

    BalasPadam
  11. Info terbaik. Saya pun tengah cari aircond untuk bilik tetamu. Esok lusa tetamu nak dtang baru kalut cari aircond

    BalasPadam
  12. saya beli acon midea 1.5hp...ngam2 sethn pakai..tetiba xleh nk on...smp ler skrg nie tersadai kat atas lelangit tuh....huhuhu

    BalasPadam
  13. saya beli acon midea 1.5hp...ngam2 sethn pakai..tetiba xleh nk on...smp ler skrg nie tersadai kat atas lelangit tuh....huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kesiannya. Saya punya masih elok lg sampai sekarang.

      Padam
    2. kak ummi iman..masih elok tak sampai sekarang?saya baru na beli aircond

      Padam
    3. kak ummi iman..masih elok tak sampai sekarang?saya baru na beli aircond

      Padam
    4. Alhamdulillah masih elok lagi

      Padam
  14. pemanas air mandian midea camne lak.

    BalasPadam
  15. Saya pakai Medea 1hp dah 9 tahun. Tak pernah "berona". Sejuk memang sejuk. Tahan sampai sekarang dan dengar cerita dimusim panas ni Medea offer 22%.

    BalasPadam
  16. Aslm sy nk tnya kalau ekon media 2hp yg second selalu berapa ye harga ?

    BalasPadam
  17. Aslm sy nk tnya kalau ekon media 2hp yg second selalu berapa ye harga ?

    BalasPadam
  18. Assalam.......nk mncelah skit boleh tak hahahahaha.........ini menurut ape yg sye tau dri kwn yg pnah brkerja di kilang air cond.....pendek kte sbenarnye jenama midea ini dibeli oleh york......komponen dlman smue adalah kepunyaan york.....cme nme n mgkin cover luar je ditukar.....perbezaan medea lebih murah dri york dri alat ganti dn lain2........harap kalau ade kesilapan mohon diperbetulkn

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...