بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Jumaat, 8 Februari 2013

Doa dan cara untuk masalah rabun mata

Assalamualaikum

Kini ramai yang mengalami masalah rabun mata. Termasuklah saya yang sudah pun memakai cermin mata sejak di usia 16 tahun. Tak pastilah punca sebenar. Tapi saya mula rabun selepas terkena sakit mata yang lama (2 minggu). Duduk bahagian depan sekali dalam kelas pun tak nampak. Cikgu dah bising suruh buat cermin mata.

Setiap penyakit ada ubatnya. Nak sembuh 100% bukan mudah. Namun kini ada kaedah penyembuhan menggunakan laser. Tapi kosnya agak tinggi. Macam saya bukan setakat rabun jauh tapi di tambah dengan rabun silau juga.

Mengamalkan makan karot mentah memang berkesan untuk mengelakkan penambahan power. Ada yang kata boleh sembuh dari masalah rabun. Tapi jika terlebih makan karot juga ada kesan yang tidak baik dari segi kesihatan. Kenalah pandai seimbangkan.


Di sini saya kongsikan doa dan cara penyembuhan yang dah lama saya simpan. Sesiapa yang ingin mencubanya bolehlah berbuat demikian. Sekarang ni susah sikit nak cari baby carrot. Kalau kita tak nak ada je bila pergi pasaraya tu ;)

Kenapa baby carrot dan bukan karot yang biasa? Saya pun tak tahu ;) apa pun doa yang baik untuk cuba diamalkan.

10 ulasan:

  1. UI i pun same rabun sejak umo 10 tahun..genetik..tapi rabun setakat 3 ratus - 4 rat power..sekarang bercite cite nk buat operation laser mate hehhe

    p/s" pitih dop ade ngak duk diam2 hahah

    BalasPadam
  2. sib baik mata masih ok lg di kala usia yg makin meningkat, alhamdulillah

    BalasPadam
  3. mate nory pon dah start nak rabun ni...kabur je pemandangan sjak akhir2 ni...huhu

    BalasPadam
  4. tq share ye. bagus info & tips ini

    BalasPadam
  5. Cikgu plak start pkai mada form one....siap doa tu nk pkai spec sbbnya berkenan tgk org pkai spec...,ntah apa2 daaa,skrg nyesal xsudah

    BalasPadam
  6. TQ sharing.. boleh share dgn kawan2 yg ada masalah rabun ni..sy Alhamdulillah tiada masalah ni..

    BalasPadam
  7. setiap penyakit ada doanya..Indahnya Islam..:)

    BalasPadam
  8. oo..baby carrot ke....?
    lepas ni bolehlah cuba...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mgkin khasiat baby carrot byk berbanding carrot biasa kot..

      Padam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...