بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Selasa, 31 Disember 2013

Selipar lain sebelah

Assalamualaikum

Cerita seminggu yang lepas.. semasa ingin ambil kereta baru yang tak berapa baru, baru-baru ni (berapa banyak baru pun tak taulah) kami naik teksi. Jauh juga dari Pelabuhan Klang ke Kuala Lumpur. Mujur kebetulan masa nak keluar cari teksi, ada teksi lalu kawasan rumah. Panggil teksi ikut sampai rumah baru naik teksi.

Bila dalam teksi baru Iman cakap "mi.. selipar lain mi". Adeh.. tergelak melihatnya. Kalut-kalut dari kereta nak naik teksi sampai tak perasan. Dalam kereta ada 2 selipar. Iman pun nak cepat salah sarung. Tak kisahlah mujur warna lebih kurang ;) sekarang memang trend selipar sebelah lain kan.. hehe.

Sementara menunggu AI pergi bank dengan salesman sempat lagi ambil gambar. Lama juga menunggu.. tak tau nak buat apa kan..

Memang seronok naik vellfire.. luas dalamnya.. berdiri pun boleh budak-budak ni.. merasa naik sekejap je lah.. memang tak mampu nak beli :)

Siapa pernah lalu situasi macam ni? Pakai selipar lain sebelah... ;) mesti malu kan... tapi buat tak tau je lah hehe.. Adakala kesilapan tu buat kita tertawa sendiri bila teringat.

Delima Selatan Afrika besar sungguh

Assalamualaikum

Hari Sabtu minggu lepas, sementara menunggu kereta siap dipasang plastik kawalan cahaya matahari (tinted) yang mengambil masa hampir 4 jam. Terpaksalah menapak ke pasaraya baru yang terletak di Jalan Genting Kelang / Setapak. Pertama kali datang sini... nama pasaraya pun google. Baru tau namanya KL Festival City. Baru lagi tempat ni..

Lepas solat jalan-jalan terjumpa stall buah. Macam-macam buah ada dan semuanya nampak fresh. Ada jual air buah juga. Saya beli air dragon fruit. Sedap.. rasanya ada di campur creamer. Tengok-tengok buah ternampak buah delima yang besar. Pertama kali tengok... teruja pula. AI tanya nak beli ke? Mula-mula nak beli 1 tapi jadi 3 sebab nak bagi orang sebagai buah tangan. Sebiji RM16.

Fresh je buahnya

Bangunan KL Festival City

Ni rupa delima yang sudah di belah. Letak dalam pinggan makan saiz biasa.

Rasanya ada campur-campur. Ada masam sikit.. ada manis. Tapi suka sebab biji ya tak keras macam delima lain. Senang nak makan.

Hari ni hari pertama tanpa AI semula. Dah selamat terbang tengahari semalam. Tu yang ada masa nak update. Kali ni cepat pula rasa rindu.. :(

Jumaat, 27 Disember 2013

Sedapnya aiskrim

Assalamualaikum

Salam Jumaat. Hari ni sudah hari ketiga di Permatang Pauh. Lokasi berdekatan Politeknik Seberang Perai. Keliru juga Permatang Pauh atau Seberang Perai. Dah lama tak datang pening juga pusing-pusing cari jalan bila nak ke mana-mana. Kena guna GPS :)

Sebelum cerita kisah di Penang, nak update dulu kisah anak kesayangan ni yang gemar makan aiskrim sama macam ayah dan ummi dia juga.

Ni di Tutti Frutti KLCC semasa menunggu AI

Sedapnya.. Mujur juga bagi aiskrim tak penat nak ikut dia berjalan merata tempat.

Yang ni pula di Amcorp Mall. Singgah makan nasi padang balik dari office AI

"lili tengok ni... sama kan" rapat juga diorang berdua ni. Ada masa lah.. Ada masa berebut juga mainan ;)


Isnin, 23 Disember 2013

Tiada rezeki naik kereta kuda

Assalamualaikum

Ni saja nak letak gambar dua minggu lepas semasa pergi tasik titiwangsa untuk kenangan. Mula nak bawa anak-anak kecil ni naik kereta kuda, tapi dah terlewat. Pukul 6 dah tutup. Kesian diorang. Saya cakap pada Iman dah tutup pukul 6. Iman mula lah tengok papan kenyataan di situ sambil cakap. "tengok ni dah tutup".. "dah tutup dah" ada orang di situ senyum-senyum dengar Iman cakap.

Tak dapat naik pun nak juga ambil gambar ;) jadilah...

Seronok masing-masing tengok

Bila sampai je dah tutup.. Lupa pula waktu operasi sedangkan dah naik sebelum ni. Garang kuda dalam gambar ni. Masa uncle tu buka mata dia, kuda lari arah kami, mujur tak kena langgar. Buka langkah lari :)

Serius je muka "abang"

Payah sungguh nak suruh masing-masing tengok kamera. Adik saya tu je lah yang beriya hehe..

Sibuk sangat AI balik kali ni, tak sempat nak pergi mana. Hari-hari pergi KL urusan kerja dan urusan mencari kereta.


Rabu, 18 Disember 2013

Kadar baru tol yang dikatakan naik

Assalamualaikum

Lama tak update blog sebab AI dah pulang Malaysia hari Rabu minggu lepas. Ada teman jadi blog dipinggirkan seketika ;). Memang saya bukan kategori blogger sepenuh masa. Hanya berblog bila ada masa :). Takpelahkan... memang tak mampu nak fokus sepenuhnya. Namun hati saya tetap ingat pada mereka yang selalu juga singgah sini. Panjang pula intro. Biasalah dah lama tak membebel di sini ;)

Terima info kadar tol baru ini dari WhatsApp. Banyak juga naiknya... Rasanya saya agak ketinggalan juga berbanding orang lain untuk tahu isu kenaikan harga tol ni. Ramai tak puashati kan, namun ada juga yang terima sebulatnya. Maksudnya tak kisah pun. Bagi mereka yang masih mampu memang tidak akan rasa apa-apa. Tapi pada yang cukup-cukup makan pakai sebelum ni pasti akan garu kepala juga. Mula lah cari alternatif untuk tambah pendapatan. Umum tahu harga tol naik, segala yang melibatkan pengangkutan akan naik juga.

Memang rakyat Malaysia gigih mencari rezeki. Kagumlah dengan diri masing-masing yang sentiasa berusaha untuk mencukupi keperluan hidup. Segala keringat kita keluarkan untuk kesenangan keluarga dan negara. Besar sungguh pengorbanan dan jasa kita. Harap pemimpin buka mata. Gaji mereka hasil titik peluh rakyat. Mereka hanya menjalankan amanah wang rakyat untuk digunakan sebaik mungkin. Ada lagi... tapi cukuplah setakat ini dulu. Yang betul tetap betul yang salah tetap salah. Sebab itu ada dosa, ada pahala, ada neraka ada syurga. Sebagai orang Islam berpeganglah pada al-Quran dan Sunnah. Bersihkan lah hati kita sentiasa. Tepuk dada tanya iman.


Kadar baru tol

LEBUHRAYA SUNGAI BESI BESRAYA RM1.30 to RM2.00

LEBUHRAYA BARU PANTAI (NPE) RM1.60 TO RM2.00

LEBUHRAYA DAMASARA/PUCHONG (LDP) RM1.60 TO RM2.10

LEBUHRAYA BERTINGKAT AMPANG (AKLEH) RM1.50 TO RM2.50

LEBUHRAYA KAJANG (SILK) RM1.00 TO RM1.30

LEBUHRAYA KL-PUTRAJAYA (MEX) RM2.50 TO RM3.50

LEBUHRAYA KAJANG-SEREMBAN (LEKAS) RMRM1.90 TO RM2.30

LEBUHRAYA TRAFIK KL BARAT (SPRINT) RM1.50 TO RM2.50

PANTAI RM1.50 TO RM2.50

DAMANSARA RM1.00 TO RM1.50

KIARA RM2.00 TO RM3.00

LEBUHRAYA LEBAH KLANG SELATAN (SKVE) RM14.96c/KM TO 16.46c/KM

LEBUHRAYA KORIDOR GUTHRIE (GCE) RM1.40 TO RM1.90

LEBUHRAYA SMART RM2.00 TO RM3.00

Selasa, 10 Disember 2013

Aiskrim goyang

Assalamualaikum

Pernah makan aiskrim goyang? Ahad lepas saya bawa adik dan anak-anaknya pergi tasik Titiwangsa. Masa sampai untuk pergi ke taman permainan, kami lalu depan aiskrim goyang ni yang terletak depan surau berhampiran restoran dan tempat orang main kereta remote control. Menarik pula tengok saudara tu goyang-goyang tempat nak buat aiskrim tu. Masa tu tengok je..

Bila nak balik baru singgah beli. Anak-anak kecil yang ada semua teringin. Aiskrim ni dibuat dari air yang disusun tepi tempat buat aiskrim tu. Bekas tu acuan aiskrim. Bawahnya ada ais untuk bekukan air tadi. Kagum juga begitu cepat nak bekukan menjadi aiskrim. Cuma goyang-goyang je... tapi jenuh jugalah tengok saudara tu menggoyang :) tu yang buat tertarik nak cuba... ;)

Tengok ramai peminat. Semua tertarik nak beli.

Seronok Iman dengan kakak Najihah dapat aiskrim. Itu lah rupa aiskrimnya. Saya pun nak tau juga rasanya. Oklah, halus je. Tapi kena makan cepat-cepat, sebab lembut. Bila gigit aiskrimnya akan tertanggal dari batangnya. Macam budak dua orang ni. Kesian.. yang last jatuh ke tanah. Masing-masing tak puashati.


Isnin, 9 Disember 2013

Beriya suruh beli bendera

Assalamualaikum

Bentang atas meja untuk ambil gambar

Cerita ni dalam beberapa minggu yang lepas. Masa tu saya pergi 99 speedmart beli barang. Iman ternampak bendera yang dibungkus dalam plastik. "mi nak bendera mi". Saya cakap tak payahlah. "mi nak bendera". Berulang-ulang kali disebutnya. Akhirnya saya dengan muka terpaksanya untuk bagi dia diam, belilah.

Sampai rumah terus suruh buka. Dia tanya mana batang bendera. Dalam hati semangat patriotik pula Iman ni. Bila AI telefon sibuk tunjuk bendera sambil lilit di badan dia macam baju. Kelakar pula melihatnya. Tak sangka kecil-kecil dah pandai sayang negara sendiri.

Malu pula dengan Iman ;)

Wajah anak Malaysia yang cintakan negara :)

Tertanya-tanya juga macamana Iman boleh bersungguh-sungguh nak beli bendera. Pengaruh dari manakah? Bendera tu dia buat main. Sibuk suruh ikat. Mesti nak main kibar-kibar. Takde batang, di lambung-lambungnya bendera tu. Jangan pijak sudah. Jadi kontroversi pula nanti ;)

Ahad, 8 Disember 2013

Banjir terburuk Malaysia

Assalamualaikum

Jumlah mangsa perpindahan banjir dari skrin berita TV9 malam tadi yang dikatakan jumlah paling ramai dalam sejarah banjir di Malaysia

Masih lagi mood banjir walaupun tempat saya alhamdulillah tidak mengalaminya. Kesian melihat  keadaan mereka di sana. Moga cepat pulih. Banyak belanja yang perlu dikeluarkan oleh mereka. Dengar berita PM bagi RM500 untuk mangsa banjir. Bank juga diminta tangguh proses bayar balik pinjaman. Moga banyak lagi bantuan yang mereka terima.

Ramai yang mengharapkan mangsa banjir di beri khemah agar lebih selesa. Kalau saya pun tak selesa juga. Kesiankan.

Dari dulu memang kagum dengan keprihatinan Tengku Puan Pahang, Tunku Hajjah Azizah ini kepada rakyat. Gambar ni saya ambil dari Facebook. Katanya Tunku turut membantu memasak dan makan di penempatan banjir. Sangat merendah diri. Perasaan yang perlu ada pada semua pemimpin.



Jumaat, 6 Disember 2013

Kira BMI untuk tahu kategori badan yang dikatakan sekeping

Assalamualaikum

Kurus sangat ke?

Bila orang asyik cakap saya ni kurus, rasa tak selesa dan tak puashati juga. Sebut kurus takpelah lagi, bila kata sekeping tu yang tak sedap dengar. Saya ni ada perasan juga. Kalau selalu orang cakap macam tu, bila nak berisinya badan saya ni. Nampak je kurus, tapi saya selesa pakai saiz M. Kalau S memang ikut badan.

Untuk puaskan hati sendiri. Maka mula lah mengira BMI diri sendiri. Jawapannya ada di bawah. Mengikut keputusan bawah 18.5 baru di kira underweight. Jadi untuk jawapan saya tu kira masih tahap ok. Cuma kurang 0.5 sahaja untuk capai tahap ideal. Akan diusahakan. Tak maulah dengar orang cakap kurus sangat atau sekeping lagi. Kata-kata tu kan doa.

Ada siapa-siapa nak kira juga? Klik BMI Calculator.


UI: Tak suka tegur fizikal orang... tapi orang suka juga nak tegur fizikal saya. Saya sendiri tak pernah rasa saya ni terlalu kurus :(. Apa pun fizikalnya yang penting sentiasa berdoa Allah beri kesihatan yang baik. Bukan sebab macam nak cantik jer hehe... ;)


Body Mass Index Calculator

Body Mass Index (BMI) is a measure of a person's weight in relation to height, not body composition.

Weight : 45 kg

Height : 152 cm

Body Mass Index :19.5

Result Notes:

  • Between 20 and 25 is considered ideal 
  • Below 18.5 indicates underweight 
  • Between 25 and 29 indicates overweight which can lead to health problems 
  • 30 or higher, experts consider an indicator of obesity which is dangerous to your health. 
These values do not apply to athletes and body builders, pregnant and nursing women, the frail or elderly or people under 18.

Khamis, 5 Disember 2013

Suasana banjir ujian suka duka dan kuasa Allah

Assalamualaikum

Musim tengkujuh ni, saya dan Iman banyak habiskan masa di rumah. Lihat cuaca yang mendung, buat diri lebih tenang berada dalam rumah. Tapi bagi saudara kita yang lain terpaksa meninggalkan rumah kerana rumah mereka dinaiki air. Semoga tabah hadapi ujian dan semoga keadaan cepat pulih dengan izin Allah. Tersenyum melihat mereka yang masih mampu tersenyum dengan musibah ini. Kuatnya keimanan mereka.

Di bawah koleksi gambar yang diperolehi dari Facebook. Gambar-gambar yang mampu buat kita berfikir.

Gambar ni pasti dah ramai yang tengok. Hanya kawasan masjid yang tidak ditenggelami air di Kuantan

Gambar yang ini pun ramai yang kongsi. Semua kagum melihat air yang jernih di dalam masjid berbanding air di luar yang kotor.

Yang ni istimewa sikit. Pandai kucing comel ni cari tempat selamat :)

Gambar ni buat rasa terharu.

Kagum dengan gambar ni. Masih mampu tersenyum walau kereta dah tenggelam. Kalau saya nangis dah ni.

Seronok pula tengok gambar pasangan pengantin ni. Ceria je. Mesti jadi kenangan yang indah buat mereka :)

Gambar ni pun menarik. Sayang pakcik ni dengan binatang. Angsa tu yang buat takut tengok. Jangan pula di sudu pakcik tu :)

Rabu, 4 Disember 2013

Dah pandai guna WhatsApp dan LINE

Assalamualaikum

Disebabkan selalu berhubung dengan AI guna WhatsApp dan LINE. Iman yang mula memerhati, sekarang dah pandai guna. Macam-macam dihantarnya. Baru ni hantar gambar ummi dia dan gambar dia beserta voice message. Cakap dengan AI, Iman yang hantar gambar tu. Macam tak percaya pula AI. Budak-budak ni tak ajar pun pandai. Kalau ada mesej masuk dari AI, Iman tau.. sebab ada tone khas saya set untuk AI :) "mi ayah mi". Nanti dialah yang buka dulu.

Tengoklah apa yang dihantarnya :)

Yang ni pula aplikasi LINE. Tahu pula rekod suara di sini, selalunya Iman hantar guna WhatsApp

Terbaru saya dan AI berhubung guna Skype. Hangouts AI ada masalah. Guna LINE rupanya kena charge data kalau buat video call melainkan guna WiFi. Terasa cepat pula habis kuota. Tapi Skype lebih ok rasanya. Cakap pun tiada sangkut-sangkut walau cuaca tak elok.

Selasa, 3 Disember 2013

Krisis penyembuhan makan vitamin Shaklee

Assalamualaikum

Sambungan dari entri sebelum ni. Masuk hari ke dua hingga hari keempat lepas makan vitamin Shaklee, kepala rasa berat bila waktu malam. Badan pula terasa sangat letih. Kebetulan saya sedang datang bulan. Jadi saya WhatsApp mama iman tanya kenapa. Dia kata itu mungkin healing crisis. Terus dia WhatsApp gambar di bawah ni.


Saya tanya kena teruskan ke? mama iman kata boleh kurangkan bcomplex tu dari 2 biji jadi 1 biji. Tapi saya degil, terus juga ambil 2 biji.

Semalam, alhamdulillah kepala dah tak berat. Mungkin sebab saya minum banyak air. Namun masih terasa pergerakan aliran darah di kepala, tapi tidak menyakitkan. Yang seronoknya, lepas makan GLA terasa ada perubahan pada muka. Baru-baru ni, tiba-tiba naik banyak jerawat. Sekarang  jerawat-jerawat tu dah beransur hilang. Muka pun rasa lembab je.

Sekadar berkongsi pengalaman..  Terima kasih pada mereka yang kongsi pengalaman dan pendapat dalam entri sebelum ni.


Ahad, 1 Disember 2013

Cuba vitamin Shaklee untuk .....

Assalamualaikum


Hari ni masuk hari yang keempat ambil vitamin Shaklee. Hari pertama ok, masuk hari ketiga rasa berat pula kepala belah kiri ni. Tapi taklah teruk sangat. Cuma rasa tak selesa. Saya beli sahaja dan tidak menjadi ahli/pengedar. Cuba makan dan lihat ada tak perubahan dan hasil yang positif.

Saya beli dengan distributor belakang rumah saya je. Dekat dan boleh terus ambil barang. Nama anak dia pun Iman juga. Dia pun ada blog "http://mamaimaneliasyah.blogspot.com/". Tapi blog khas untuk produk Shaklee.

Semoga percubaan ni berhasil ke arah kebaikan dan apa yang diharapkan. In shaa Allah. Amin.

Sabtu, 30 November 2013

Tulisan pertama Iman

Assalamualaikum

Seronok sangat bila tengok Iman boleh ikut huruf dengan garisan dot-dot dalam buku. Setiap perkembangan anak memang buat ibubapa teruja. Sebab itu ramai orang suka cerita perkembangan anak masing-masing kan. Cerita sebab teruja... 

Sibuk nak lukis angry bird je sebelum ni.. puas lah ummi dia nak suruh menulis dengan betul. Tapi saya tak paksa. Saya tetap tulis ABC atau 123. Biarkan dia tengok. Atas gambar angry bird dia pun saya tulis ;)

Setelah berbagai cara ummi suruh ikut dot-dot tu. Akhirnya tanpa pengawasan Iman boleh pun buat sendiri. Terkejut pula saya tengok. Saya pun cium dia cakap "Pandainya Iman".  Hasil tulisan lebih elok tanpa saya lihat. Bila lihat dah jadi kurang cantik. Tak suka menunjuk agaknya :)

Harap ada perkembangan yang positif seterusnya. Kena juga jadi 'cikgu' yang diminati. Baru seronok anak didik nak belajar :).

Jumaat, 29 November 2013

Umpan anai-anai DIY beli secara online

Assalamualaikum


Beli online melalui http://pestgrave.webs.com/

Rasanya dah hampir sebulan beli umpan anai-anai ni. Saya tahu mengenai umpan ni melalui komen pembaca blog ni juga. Terima kasih kerana berkongsi info. Cumanya pembaca tersebut tak beritahu mana nak beli. Saya cari kedai hardware tapi tiada. Akhirnya google dan jumpa. Memang semuanya jual online. Lepas tengok-tengok, ambil keputusan beli melalui website di atas. Jauh juga rupanya. Dipos dari Perlis.

Memang kena sabar guna umpan ni. Saya ambil masa 2 minggu baru nampak banyak anai-anai keluar dan mati. Mulanya macam kecewa juga. Tak pastilah sama ada koloninya dah mati semua. Kena tunggu lagi. Tapi mengikut kaedahnya dalam masa 3 minggu semua anai-anai akan mati.

Jika ada sesiapa nak tahu lebih lanjut, boleh pergi ke website di atas tu. Di situ ada kaedah dan caranya. Tertarik nak beli sebab katanya kaedah umpan anai-anai ni boleh mematikan semua anai-anai yang ada. Sembur 3 bulan sekali pun tengok sama je. Jadi cuba yang ini pula.


UI: Terima kasih Nur Liyana

Nur Liyana berkata...
First time baca blog akak. Rumah saya pun ada anai2. Saya sembur sendiri je. Tapi tak tahan setiap bulan kena buat. At last rujuk google cari umpan anai-anai.. Saya guna termites diy tak silap.. Kotak warna hijau... Alhamdulillah menjadi.. Tapi kena sabar.. Kena letak kwsn laluan anai2. Tak silap saya 21 hari baru anai2 tu takde.. Sebelum cukup 21 hari tu , tak sanggup nak tgk anai2 berkerumun makan umpan, menitik2 anai2 jatuh. Geli. Naik bulu roma. Pastu macam magic takde sampai sekrang...bulan 12/2012 saya letak. Till now takde. Lega. Saya tak jual.. Mungkin ni pun boleh guna.. Tq

Melatih diri bersabar dengan karenah anak

Assalamualaikum


Internet dah laju nampaknya.. jadi ambil peluang update blog. Beberapa hari yang lepas Iman demam. Bangun pagi kaki tangan sejuk. Lepas mandi terus badan panas tak turun-turun. Bagi ubat klinik yang biasanya lepas makan akan berpeluh. Tak menjadi. Saya bacakan alfatihah dan 3 kul hembus di seluruh badan dan dalam air minuman sebagai alternatif.

Akhirnya, Iman berpeluh lepas makan ubat sirap panadol perisa strawberi yang dibeli di kedai. Alhamdulillah lega rasa hati. Ubat ini nampaknya serasi dan tidak mengganggu perut dia. Biasanya Iman akan mengadu sakit perut lepas makan ubat demam dan muntah. Bila anak tak sihat ummi tak keruan. Risau melihatnya.

Berbalik pada cerita yang nak disampaikan. Anak-anak sebenarnya memang banyak melatih kita dalam ujian kesabaran. Banyak juga baca tips-tips yang dikongsikan orang difacebook ibubapa cemerlang. Mungkin dulu sikap tegas ibubapa mudah diterima anak. Tapi masa kini, apa yang saya lihat. Bertegas akan buat anak lebih memberontak dan sukar mendengar kata.

Anak-anak sekarang lebih suka pendekatan yang lembut. Betul ke ibu-ibu? Masing-masing ada pengalaman sendirikan? Banyak faktor sebenarnya, dan bila difikir-fikir mungkin ada kesilapan yang kita tak sedar.

Sekarang saya guna pendekatan yang lembut. Bila Iman buat sesuatu kesalahan saya bagi hukuman cium pada dia. Gelak-gelak dia.. sampai cakap "janganlah mi". Kadang cakap "jangan cium banyak ek". Nampaknya ada perubahan. Sebenarnya banyak kesilapan yang saya pernah buat dalam mendidik Iman. Dulu banyak rasa tak sabar, bila nak buat apa pun tak boleh. Nak berkepet je. Kini dalam proses membetulkan kesilapan. Membesarkan anak yang aktif dan susah berenggang memerlukan kesabaran yang tinggi. Lebih-lebih lagi susah duduk diam bila pergi mana-mana. Sebab tu saya jarang jumpa kawan atau ajak kawan datang rumah. Iman mesti suruh layan dia juga. Sampaikan ada orang telefon pun dia nak cakap juga. Berbeza jika dia ada kawan. Saya percaya dengan kata kawan-kawan. Anak yang aktif adalah anak yang aktif pemikirannya.

Anak-anak tidak melakukan kesilapan sebenarnya. Mereka dalam proses meneroka dunia mereka sendiri dan sukakan perhatian. Lebih sukar anak yang suka meniru perbuatan yang negatif dan sukar menerima teguran. Kita je kena banyak bersabar dan pandai-pandai betulkan mana yang perlu.

Rabu, 27 November 2013

Berdua-duaan bermesra-mesraan

Assalamualaikum

Apa khabar semua... rasa lama tak update blog ;). Bila line internet slow sebab kuota yang sudah  sampai tahap limit, buat hilang terus mood untuk online. Ambil masa menunggu memang tak sanggup. Semuanya sebab Iman tengok video. Tak salahkan dia pun... bila takde orang layan, dia akan cari aktiviti dia pula kan?

Iman memang sentiasa mahu berdua untuk bermesra. Memang dia tak puashati tengok ummi dia buat perkara lain. Boleh kata semua perkara kami buat bersama. Tiada kawan macam tu lah..


Banyak masa kami berdua. Disebabkan banyak masa bersama hubungan tu lebih erat.

Dalam kereta pun berkepet je... tak tahu lah macamana bila kena pergi sekolah nanti. Terlalu manja? tak juga.. alasannya seorang dan kami sentiasa bersama.


UI: Sentiasa lah bermesra-mesraan dengan orang yang kita sayang. Hakikat hidup suka disayangi.. begitu juga hubungan dengan Allah. Sentiasa ingat Allah, sentiasa Allah ingat kita. Setiap yang berlaku ada sebabnya sebagai ingatan dari Allah.

Jumaat, 22 November 2013

Jangan minum dan makan macam ni

Assalamualaikum

Credit: Facebook 


Dah banyak kali diingatkan. Kadang terlupa. Untuk orang dewasa tak risau sangat tapi untuk anak yang masih minum susu macamana?

Lagi satu pesanan AI. Jangan makan durian bersama buah tembikai boleh memudaratkan.



UI: line internet masih kurang sihat :(

Rabu, 13 November 2013

5 makanan utama penyebab dan mengelak penyakit kanser

Assalamualaikum


Sumber dari Facebook




UI: Internet slow :(

Ahad, 10 November 2013

Berani yang membimbangkan

Assalamualaikum

Gambar tiada kena mengena dengan cerita ;) masa ni hantar pak uteh Iman nak balik Johor

Internet mulai slow kerana kuota semakin kurang kerana anak kesayangan tu asyik buka YouTube je. Walau dah hilangkan icon YouTube, jumpa juga kat mana boleh tengok :) ambil masa nak buat entri.

Nak sambung kisah yang mendebarkan sewaktu pergi pasaraya. Semasa AI balik baru ni, kami pergi Jusco Bukit Raja. Masa nak makan di Nyonya Colors, lepas order AI dan Iman masuk ke dalam pasaraya. Saya, mak, adik (acik) dan Faris (anak saudara) menunggu di meja.

Masa kami sedang borak-borak, tiba-tiba nampak Iman berlari ke arah kami. Yang saya hairan mana ayahnya. Bila tanya Iman dia excited tunjuk mainan di tangannya. Saya pun cuba call AI tapi tak boleh, rupanya AI pun sedang cuba call saya. Sebab saya nampak dah AI masa tu.

Sebelum tu saya dah cakap dengan mak, mesti ayah dia kelam kabut cari Iman. Macamana boleh tak perasan Iman takde. Yang kami hairan, macamana Iman ingat jalan nak keluar dan cari kami. Pucat AI masa tu. Saya pun terkejut. Tak sangka Iman seberani macam tu.

AI pun hairan. Dia kata tempat yang dia pergi tu jauh dari pintu nak keluar. Ini semua gara-gara Iman teruja nak tunjuk mainan yang baru dibeli pada Faris. Puas juga saya ajar Iman yang dia tak boleh jalan jauh dari kami.

Ada lagi satu peristiwa masa saya, mak dan adik pergi Tesco Meru. Iman sibuk nak makan aiskrim, lepas bagi Iman terus dia lari, saya ingat dia nampak mak dan adik. Sebab dia sebut nama. Rasa tak sedap hati pula. Saya pun cari Iman. Dengar suara dia sebut ummi... ummi... saya pun cari dan jumpa dia. Berdebar betul dibuatnya. Sebab tu jarang juga nak pergi pasaraya melainkan ada benda nak beli. Nak tinggal, Iman tak boleh berenggang dengan kami. Pergerakannya tu laju sangat. Kita yang dewasa ni tak terkejar dibuatnya.

Tapi kalau kami berdua kurang sikit, bila ramai ada kawan, tu yang jadi macam tu. Kalau jalan sekali dah tentu dia tak cari yang lain. Memang kena peka. Risau dibuatnya.

Sabtu, 9 November 2013

Cahaya hati

Assalamualaikum


Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu

Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau selalu terjaga yang memberi segala

Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala

Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu

Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah



Rabu, 6 November 2013

Ummi tak pandai

Assalamualaikum

Lama rasanya tak cerita perkembangan Iman. Sekarang ni boleh tahan bercakap. Entah kenapa suka sangat bahasakan diri abang. Mulanya, dia asyik usik Nayli anak adik. Saya dan adik beradik lain bagitau yang dia abang, jadi kenalah mengalah. Terus bahasakan diri abang :)

Adik dengan mak suka usik Iman. "abang mesti ada adik". Iman jawab "takpe". Tersenyum-senyum je kalau dengar Iman bercakap. Tapi sifat sensitif tu makin besar makin menjadi. Tak boleh tegur langsung. Tegur elok-elok pun merajuk. Tak tau nak buat macamana.

Oh berbalik pada tajuk tu. Kisahnya Iman dah pandai tutup pagar di tangga. "ummi.. ummi.. tengok ni". "Abang dah pandai".. "ummi tak pandai". Terus saya gelak. Kelakar pula keluar ayat macam tu.

dah pandai main sorang-sorang

gaya standard bila merajuk. Yang kelakar siap beritahu "abang majuk"

hari-hari sibuk dengan mainan. Sepah satu rumah. Bila suruh kemas. "ummi kemaslah ummi". Kita buat baru dia nak buat sama.

Pergi pasaraya tak boleh duduk diam. Tapi Iman tak usik barang. Cuma dia suka jalan jauh dari kami. Ada kisah berdebar di pasaraya. Nanti cerita.

Suka sangat buat muka comel macam ni. Sekejap je besar rasanya.

Anak kecil ni memang buat hati kita tersentuh melihat mereka. Lihat muka mereka je rasa hilang semua masalah. Mereka seolah semangat buat kita. Ibubapa sanggup buat apa sahaja untuk anak. Bila besar kita sering lupa jasa ibubapa. Semangat kita tak sehebat semangat mereka menjaga kita. Bila sudah berumahtangga kita lebih utamakan keluarga kita berbanding mereka. Nauzubillah.


Berhijrah ke UMobile sebab jimat

Assalamualaikum

Pakej prepaid UMobile. Klik gambar untuk lebih jelas.

Baru-baru ni saya ambil simcard umobile dalam WiFi dan masukkan dalam handphone sebab kredit Maxis yang baru je top up tu dah habis. Tukar sebab terasa juga dengan Maxis, top up je habis duit. Kemana hilangnya pun tak tau. Lebih 10 tahun dengan Maxis. Kini masa untuk berhijrah ke rangkaian baru. Win win situation.

Mula saja-saja, sebab simcard UMobile tu masih boleh guna. Tapi terus kekal. Cuma baru ni AI top up untuk plan internet jadi tak boleh nak buat call. Untuk whatsapp, LINE, Hangouts, facebook, twitter (rangkaian internet) tiada masalah. Tapi takpe boleh top up duit untuk buat panggilan.

Saya pernah buat entri tentang UMobile sebelum ni DI SINI. Adik beradik lain pun ada dah bertukar ke UMobile. Untuk telefon pintar memang berbaloi dengan UMobile. Sangat Jimat. Line pun tiada masalah. Sebab ada 3G.

Saya kerap guna WhatsApp, LINE dan Hangouts bila berhubung dengan AI. Dengan UMobile kita boleh pilih plan mana yang kita nak. Dari RM18 hingga RM48 sebulan termasuk buat call dan internet.  Jimatkan?

Dulu 012 sekarang 011 ;) apa pun Maxis prepaid bagus bila kita berada di overseas. Ceruk mana orang call pun boleh dapat sebab line tu akan bertukar. Contoh masa pergi Perth, akan keluar signal Vodafone. Dubai.. lupa dah.. di Iraq pun masih boleh terima. Kalau nak ke luar negara, boleh tukar simcard Maxis untuk sementara ;)

Cerita di atas berkisar talian prepaid ya..