بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Jumaat, 3 Ogos 2012

Cara nak letak gambar dan video guna Android / iOS di blog

Assalamualaikum



Nak kongsi apa yang telah dipelajari semalam. Dah berbulan menggunakan iPad, biasanya saya akan update blog guna application Picovido Blog-S. Sebab bila nak guna internet di iPad ni saya tak boleh nak upload gambar. Bukan tak boleh sebenarnya tapi tak pandai :) bila dapat tau cara ni rasa lega. Sekarang sudah tiada masalah nak letak gambar ;)

Untuk yang tak tahu macam saya. Caranya mudah sahaja. Anda kena download application Google+ dalam Android atau iOS anda. Siapa yang tiada Google+ boleh tambah perkhidmatan ni di akaun Google anda. Bila dah download application Google+ tu. Bolehlah klik di application tu kemudian ikut arahan di bawah ni:

Klik setting > Instant Upload (When to upload) > Select on

Setiap gambar yang diambil menggunakan Android atau IOS anda akan automatik tersimpan dalam Google+. Bila nak buat entri masa nak create post. Mula-mula kena pastikan dulu anda klik Compose sebelah kanan atas tu.

Kemudian klik icon gambar dan akan keluar senarai nak upload gambar dari file mana. Dalam senarai tu klik lah from your phone. Jadi pilihlah gambar mana yang hendak dimasukkan dalam entri.

Huh berpeluh nak terangkan. Harap fahamlah ya. Maklumlah cikgu yang mengajar ni pun baru pandai. Faham-faham je lah ya ;)


Apa dia Android?
Android is a Linux-based operating system for mobile devices such as smartphones and tablet computers. It is developed by the Open Handset Alliance, led by Google.

Apa dia iOS?
iOS (previously iPhone OS) is a mobile operating system developed and distributed by Apple Inc. Originally released in 2007 for the iPhone and iPod Touch, it has been extended to support other Apple devices such as the iPad and Apple TV. Unlike Microsoft's Windows CE (Windows Phone) and Google's Android, Apple does not license iOS for installation on non-Apple hardware.

Klik https://www.google.com/ tambah application Google+ anda.


Faham ke? Kalau tak faham jangan peningkan kepala ya :)

15 ulasan:

  1. wah nice sharing ni..nk cuba la nanti..:)

    BalasPadam
  2. nic sis..tp ayu still tak boleh nk taip guna fon..huhu

    BalasPadam
  3. nnt bleh try.skarang guna bloggeroid je.senang jugak nak post entry n masukkan gambar.

    BalasPadam
  4. alamakkk dik
    memang x paham akk benda2 macam nie
    rabunIT nieh huhu

    BalasPadam
  5. assalamualaikum ummi...walau tak faham kena juga fahamkan mana tahu boleh digunakan dimasa depan...:)

    BalasPadam
  6. saya xgn ipad tapi mungkin berguna di masa akan dtg...dlm perangcangan..tq

    BalasPadam
  7. bagus info ni, walaupun xde ipad, mana tahu ade rezeki nak pakai ipad, boleh rujuk kat sini. :)

    BalasPadam
  8. xpakai ipad tp mn tau kan pasni pakai hihi...take note :)

    BalasPadam
  9. Kakak tak guna lagi Rose..
    macam tak ada niat lagi nak beli buat masa ini tak tahulah akan datang

    BalasPadam
  10. nak kene beli nie.....nanti dah beli leh la belajar dengan sis ye...

    BalasPadam
  11. alamak idak la sy faham..huhu..mujur x pakai ipad..:)

    BalasPadam
  12. mungkin saya dan tab tak sesuai la kak.

    BalasPadam
  13. tak pakai ipad huhuhuhu .. memang tak paham langsung, tp kalau dah ade nnt blh jadikan rujukkan kat sini .. tq kongsikan info

    BalasPadam
  14. rasanya ipad ja kot yg jdi mcm ni...
    tapi zie memng guna google akaun dah... masa masuk blog guna tab ni.. semua gambar lama yg ada dalm semua entry akan ada dalam file khas secara auto matik... maknanya gambar yg kita upload dlm blog akan tersimpan elok ja dalam tab ni...
    mula2 dulu hairan tapi bila lama ok jugak, kita boleh simpan gambar tu dlm satu file.. dan mudah cari...

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...