بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Isnin, 13 Ogos 2012

Cara nak justify text untuk blog post

Assalamualaikum


Nak berkongsi cara untuk justify text untuk blog post / entri (keseluruhan blog / template). Setelah Google akhirnya jumpa caranya. Mudah sahaja rupanya..

Caranya:
  1. Dashboard
  2. Edit HTML
  3. CTRL + F
  4. Taip atau paste perkataan ni.... .post {
  5. Dah jumpa perkataan tu.. taip atau paste perkataan ini pula text-align:justify; di bawah perkataan .post { tadi.

Contoh:

.post {
text-align:justify;

atau

.post {
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:1px dotted $bordercolor;
padding-bottom:1.5em;
text-align:justify;
}

Sebelum save preview dahulu. Dah ok. Barulah Save Template

22 ulasan:

  1. salam perkenalan :)
    terima kasih sudi sharekan info ni, saya pun tak tau macamna nak buat...alhamdulillah, moga ada manfaat nya info yang kita sharekan dlm blog kita kan...iAllah...

    macam sy jugalah ni, dtg nak jemput Ummi Iman jengah sy kat sini, sekejap pun jadilah....
    http://www.1001impianhidup.com/2012/08/new-promo-be-came-out-with-new-look.html

    BalasPadam
  2. owh mcm tu..thanks sharing kak...nice tuto :)

    BalasPadam
  3. tq kak sharing..yg iman [rob skunk nh iman nk gune 2 colum mcm akk then nk gune templte yg sme cmne ek?

    BalasPadam
  4. assalamualaikum ummi...menarik info ini mekacih...;)

    BalasPadam
  5. terima kasih kongsi info ni..
    berguna info ni :-)

    BalasPadam
  6. saya main hentam jer takdan nk justify

    BalasPadam
  7. x pernah cuba..good info..nnti boleh try..:)

    BalasPadam
  8. Good info tp mama ni xberani nk edit kt html tu sbb takut xjd.. huhuu

    BalasPadam
  9. ni cara nak justifykan semua post ke?

    BalasPadam
  10. justify text dlm entri kan??
    bukan je kt blh justify masa tulis blog tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yg ni lebih mudah. Tambah perkataan tu di Template. Automatik bila kita taip entri ia akan justify

      Padam
  11. Assalamualaikum wbth
    wah sis ummi imanleh bukak kelas tutorial blog...sissaya nakberguru dgn sis boleh....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belum layak bergelar guru lagi ;) share apa yg saya tahu je.. :)

      Padam
  12. kak..bile iman bukak dy blank xkuaq pape pon..ke iman yg xphm cmne ek?haa...pe kata akk tolong wat kan ley?

    BalasPadam
  13. Tip yg mudah, nanti boleh try la, awal2 pg ni mata pun nk tutup malas nk godek coding ni..hahaa:)

    BalasPadam
  14. akak main taram je hehehhehe

    BalasPadam
  15. Dgn cara ini text yg kita type pun align sama...

    BalasPadam
  16. oo..gitu ke..
    nur pun baru tahu ni..hihihi

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...