بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Selasa, 17 Julai 2012

Segmen : Nostalgia Ramadhan

Assalamualaikum



Masa baca coretan nostalgia Zie berpuasa. Saya cuba ingat kembali nostalgia atau sejarah permulaan saya berpuasa.

Saya mula berpuasa semasa umur 5/6 tahun. Arwah abah saya yang ajar doa bersahur. Saya ingat lagi saat tu. Tiba-tiba rasa rindu pada arwah abah saya. Tahun ni tahun ke 4 tanpa arwah di sisi. Al-fatihah. Baru-baru belajar puasa dapat kelonggaran. Separuh hari pun takpe kata arwah. Saya pun tak ingat berapa hari saya berpuasa penuh.

Masuk darjah 1 hingga darjah 6 saya masih belajar berpuasa. Makin meningkat usia, makin meningkat tambahan hari saya berpuasa penuh.

Apa yang saya ingat di permulaan ada jugalah saya menipu. Bila masuk bilik air mak saya akan jerit dari luar "jangan minum air paip" terkejut saya. Macam tau je saya curi minum air. Air paip pun minum ;) nasib tak sakit perut. Bila nampak muka segar je, mesti mak tanya "curi minum air ya". Mana nak mengakukan. Takut... Adik beradik saya yang lain pun sama je cara mengelatnya. Betul tak? Macam lah diorang baca ;)

Rasa rugi je semata-mata minum air. Kalau teruskan lagi bagus. Minum air je mana kenyang. Tau tak kenapa curi minum. Sebab tak tahan dahaga sangat dengan cuaca yang panas. Pergi balik sekolah jalan kaki (padahal dekat je rumah dengan sekolah :) alasan lah ni.

Setiap kali puasa pasti ada ganjaran. Siapa dapat puasa penuh akan dapat duit. Ayat biasalah tu kan nak bagi semangat suruh puasa ;)

Kini puasa ni dah sebati dalam diri. Tak macam budak-budak dulu. Ya lah masa tu manalah kita ikhlas sangat nak puasa ;) bila niat tak betul, tu yang rasa cepat lapar dan dahaga. Sekarang kadang terbabas sahur pun takpekan. Yang penting niat tu. Perut bila puasa lagi baik tak menyanyi-nyanyi ;) dia tau kot kurang pahala kalau menyanyi hihi.

Tahun ni tak tahulah macamana agaknya bersahur. Maklumlah Iman ni bukan boleh bising-bising. Kami ni dah macam tikus mundok nak curi lauk. Kalau dah terjaga memang harulah nak makan. Dah lah suka sahur lewat senang tunggu subuh sekali.

Rasa macam dah panjang sangatlah cerita saya ni. Harap tak boring lah membacanya ;)

Salam Ramadan Al-Mubarak untuk semua. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya.

Tag : Ummu Muhammad

Nak join segmen? Sila ke alamat ini http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

Ada hadiah yang cukup menarik menanti anda. Sesuai sangat dalam menyambut bulan yang suci ini.

Segmen Tamat : 22 Julai 2012

22 ulasan:

  1. alamak...nak join gak...sempat ke tak ni erk...waduh...:)eh!bagusla, seawal 5 thn dah start pose...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. YaYaNsMuM a.k.a YM.... sempat je lagi...Jom..

      Padam
  2. hehe..nakal ye mama iman nih... apa pun terima kasih sudi join...

    BalasPadam
  3. haha.. biase la nk suruh kite puase, disuap dgn duit.. =) as long as care tu ajar kite, boleh la digune pkai.. dtg dr segmen yg sme..

    BalasPadam
  4. As salam Ummi Iman,

    Pengalaman berpuasa setiap org berbeza... dulu Marya pun suka minum air dlm bilik air...curi2! Boleh pulak lepas tu kuar bilik air ckp segarnyeee... lepas tu arwah kakak tegur "mmglah segar ntah berapa teguk air diminum" hehhee... betullah mcmana dorang tahu ek... ;))

    Rindu jgk dgn arwah abah & juga arwah kakak masuk 6 thn dah :(

    Rs nak join je...tgk nnt kalau sempat :)

    BalasPadam
  5. macam best je. boleh jugak join ni nanti.

    BalasPadam
  6. good luck...

    hihihihi.. nakal ehh.. curi² minum air...

    BalasPadam
  7. hehehe pengalaman kita sama lah dear.;-)

    BalasPadam
  8. selamat bersegmen dear !@ ... ;)

    BalasPadam
  9. assalamualaikum ummi...selamat bersegmen yer..;)

    BalasPadam
  10. UI samelah kite curi2 minum air paip heheh

    p/s: nanti insyaAllah join..tq tag! ;)

    BalasPadam
  11. good luck!

    mama isha ader tag ummi iman kat cni tau:
    http://ieedaz.blogspot.com/2012/07/give-away-by-b2b-collection.html

    BalasPadam
  12. tahun kedua puasa sebagai isteri org...harap taun dpan dptlah berpuasa & beraya ngan anak plak...huhuhuhu

    BalasPadam
  13. selamat bersegmen yer ummi iman hihi

    BalasPadam
  14. seronok baca..mcm sama jer pengalaman kita..pasal minum air paip..hihihihi

    BalasPadam
  15. hihihi..samalah mcm nur kecik2 dulu..siap curi2 mkn tembikai lagi..mmg sedap..!hihih

    BalasPadam
  16. salam ramadhan... singgah baca nostalgia awak.. sy dari segmen yg sama.. jemput baca nostalgia sy yer kalo sudi.. selmt berpuasa.. =)

    http://norumara.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

    BalasPadam
  17. salam ramadhan..singgah mbaca..dah follow sini jugak..
    http://kisahemasputih90.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

    BalasPadam
  18. emm nostalgia yg menarik, memang tajam ingatan, zie biasa2 ja. ingat2 lupalah

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...