بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Ahad, 8 Julai 2012

Jangan hanya satu kesalahan...

Assalamualaikum

Semalam penuh dengan aktiviti bersama keluarga di Putrajaya. Adik dari Johor datang rumah mak. Jadi ambil peluang bersantai-santai bersama mereka. Walaupun sebenarnya mereka yang bersungguh ajak join sekali ;) "ayat nakal".

Disebalik ayat nakal tu, saya nak share kata-kata di bawah ini sebenarnya. Walaupun sebenarnya tiada kena mengena juga ;)


Dah baca? Kalau dah cuba kita ingat kembali pernah tak kita lakukan sedemikian.

Dari segi realitinya saya susah berbuat begitu. Tapi dalam berblog ada juga pernah rasa begitu. Mengaku tu.. tapi bukanlah sampai tahap benci ya! cuma terkejut. Jadi jika kita pernah baca entri yang kita rasa kita tak suka atau dengan lebih tepat kita sukar menerimanya. Janganlah terus menghukum seluruh blognya ;)

Tak mahu ulas lebih sebab saya yakin semua orang faham apa yang cuba saya katakan :)

Entri ni saja-saja untuk peringatan. Sebab saya tak boleh lagi nak buat entri tentang lawatan ke Putrajaya semalam. Gambar belum upload ;)

p.s: hari ni akan memenuhi undangan rakan sekerja ayah Iman. Lepas tu bercadang ke Ikea. Ada sales. Jom!

21 ulasan:

  1. Pernah jgk tk puas hati dgn seseorang bkn kwn blogger, tapi bila fkir blik sampai bila? Kita semua tk kemana pun.. Semua sama msng pernh melakukan kesilapn...
    Bila kita sedar akn kesilapn ini, berharap juga, dia pun sama akn berasa rugi jika betelingkahan bergini.. Mudahan kami berbaik semula..
    Tq rose untuk ayat ni, benar2 berharga..dn bererti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasalah kan zie, kita manusia tak sempurna. Saya doakan zie dan kwn tu berbaik semula.
      Semoga terbuka hatinya.

      Padam
  2. sebagai manusia biasa memang sering terjadi seperti itu.....
    Berfikir setelah melaukan kemarahan adalah satu tindakkna yg bijak dan
    Memohon maaf atas kesalahan kita adalah satu tindakkn yg terpuji

    BalasPadam
  3. Benar sekali..
    Sebaiknya diam ketika marah, bersederhana ketika gembira.. sentiasa beringat sbb sebagai manusia kita semua tidak lari drp melakukan kesilapan..

    BalasPadam
  4. huhu...sy ad terkecil hati dengan sorang hamba Allah ni..sampai sekarang sy xboleh terima dia (byk kali sgt dia sakitkan hati sy) mungkin org kata tak patut kan..sy kene la maafkan dia bla..bla kn?tp since org tu sendiri tak pernah minta maaf and keep repeating sakitkan hati sy camne?b4 this sy boleh maafkan dan lupakan segala yg dia buat tp after peristiwa tu(masa pantangkan alya) mmg sy xboleh terima dia langsung...maybe when he mintak maaf hati sy jd lembut kot?hmmm biarlah masa yang tentukan segalanya...huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dah berkali2 mmg elok dijauhkan. Maafkanlah dia. Selebihnya terserah kpd Allah. Semoga terbuka pintu hati dia sedar kesilapan yg telah dia lakukan.

      Padam
    2. sy pun pernah mengalami situasi yg begini..dn memang sukar sungguh nk lupakan keburukan yg telah dibuat..

      dn memang juga sekarang sy terus menjauhkan diri..untuk elak sy dari terus menerus membenci..

      Padam
  5. betul juga tu...manusia kan xlepas dr buat silap jgnlah sampai menghukum dgn mcm tu sekali hanya sebab satu kesalahan :)

    BalasPadam
  6. betul sgt,..fikir positif,..kan kepala pun tak serabut..

    jom shopping..hhha kat sini, jauh sangat ikea,...ronda2 kot ada sale ..hihi

    BalasPadam
  7. assalamualaikum Ummi...peringatan yg bagus tu...:)

    BalasPadam
  8. kena muhasabah diri sendiri jugak kan?

    BalasPadam
  9. terima kasih dik
    saling mengigati itu penting
    teguran ada batasannya , kerana x semua org boleh terima
    teguran itu perlu kerana sesama kita x pernah sempurna
    jadi belajar menerima kekhilafan diri ..
    jgn mudah berkecil hati dan jgn cepat buruk sangka
    tapi manusia tetap manusia ;)

    BalasPadam
  10. haaaa..nak gi memborong kat Ikea letew...hehe..

    BalasPadam
  11. kena slalu bersangka baik kan =)

    BalasPadam
  12. a'aa betoi tu... tp setakat ni alhamdulillah la sy xda lg nak benci org... maybe sbb saya sndiri pun hanya duk dlm umah je.. so, xdalah ia nak berlaku... kwn2 pun smeuanya jauh2... :-)

    BalasPadam
  13. assalamualaikum Ummi...peringatan yg bagus tu...:) semoga kita selalu bersangka baik...

    BalasPadam
  14. Salam ummi iman
    Thanks for sharing ye
    Ingat mengingati amalan mulia lan.
    Memaafkn itu mmg pahit
    Tetapi hati kita lebih tenang kan
    Bila sdh saling maaf meaafkn

    BalasPadam
  15. betul jugak kdg2 bile kt BW ade entry² yang macam x suke dibacakan... mcm menyinggung perasaan... tp mungkin perasaan kt jer.. org yang buat entry tu menulis ikhlas dan umum huhuhuhuhu....

    BalasPadam
  16. renung2kan dan selamat beramal..hihi.. :p

    lama tak gi shopping ikea..bila la dapt gi sana lagi..dulu kerja, opis kat ikea, hari2 gi ikea..sampai bosan gi ikea..skg dah rindu ikea..lama tak gi.. :p

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...