بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Khamis, 31 Mei 2012

Tony Blair baca al-Quran setiap hari

AssalamualaikumKisah ni dah lama tapi saya baru membacanya dalam majalah Milenia muslim keluaran Ogos 2011. Rasa tertarik untuk dimaklumkan kepada umum. Lebih-lebih lagi semalam terbaca ayat kenapa negara barat lebih maju dari Islam. Kerana mereka meninggalkan agama mereka.

Orang Islam telah meninggalkan agama mereka yang benar dan orang kafir telah meninggalkan agama mereka yang sesat. Fahami apa maksud tersebut.

Di bawah ini artikel yang tertulis dalam majalah yang dinyatakan di atas.

Selepas meninggalkan Downing Street 10, pada tahun 2007, mantan Perdana Menteri Britain, Tony Blair mempunyai banyak masa terluang dan tokoh itu kini lebih terbuka membicarakan soal keagamaan. Yang menarik Blair mengaku membaca al-Quran setiap hari.

"Saya membaca al-Quran setiap hari. Sebahagian untuk mengetahui apa yang terjadi di dunia dan al-Quran juga mengandungi banyak pelajaran," katanya dalam wawancara dengan majalah Obsever.

Blair berkata, pengetahuan mengenai keimanan dan kepercayaan penting dalam menjalankan tugas barunya sebagai utusan Asia Barat untuk Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Rusia.

"Saya percaya pengetahuan mengenai keimanan penting dalam dunia global ini," akui Blair yang dikhabarkan pernah menghadiahkan al-Quran kepada adik iparnya, Lauren Booth. Wanita itu memeluk Islam selepas mendapat hidayah ketika berada di Iran. Lauren Booth adalah kakak tiri kepada isteri Blair.

Sebelumnya pada tahun 2006, Blair memuji al-Quran yang dakwanya mengandungi reformasi ilmu pengetahuan dan membenci tahyul selain mengakui al-Quran terkehadapan dalam soal perkahwinan, wanita dan pemerintahan.

Menarikkan kisah mengenai Blair ni. Semoga dia juga turut diberi hidayah oleh Allah. Semoga kita yang memang dah dilahirkan Islam ni lebih rajin baca dan memahami al-Quran. Insyaallah.


gambar Lauren Booth adik ipar Blair yang saya jumpa dari http://www.holy-word.blogfa.com/category/17/I-Read-QURAN


9 ulasan:

 1. alhamdulillah terbuka hatinya ;-)

  BalasPadam
 2. Masya Allah kaka baru terbaca ini Rose. Thanks sebab jadikan N3. Malu rasanya kalau kita tak boleh lakukan lebih baik dari dia..

  BalasPadam
 3. wah... is dapat tau dari sini... mereka pun menghargai alQuran, kita sepatutnya lbih2 lagi...

  BalasPadam
 4. tq kongsikan info ni.. kalau tak saya pun tak tahu langsung...

  BalasPadam
 5. malunya kita kalau tak dapat bc al-quran hari2..huhu

  semoga blair pun sama turut diberi hidayah olehNya

  BalasPadam
 6. ooo yeke... sy xpnh tau pun psl ni sblm ni...

  BalasPadam
 7. bagusnya...alhamdulillah..

  BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...