بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Selasa, 27 Mac 2012

Datuk Bandar London bersumpah akan jadikan London sebagai pusat bandar Islam

Eh betul ke ni? Kena tunggu dan lihat hasilnya... jika ia perkara yang benar alhamdulillah.

 

Datuk Bandar London dari Parti Buruh, Ken Livingstone, bersumpah untuk mengubah bandar London menjadi sebuah pusat bandar Islam dan mendidik rakyat London tentang keyakinan Islam.

“Langkah ini akan membantu bandar kami sebagai ciri dan standard yang menunjukkan erti dari kata-kata bijak Nabi Muhammad,” kata Livingstone dalam ucapannya di Masjid Finsbury Park yang dipetik daripada The Daily Telegraph pada Isnin, 19/03/2012 lalu.

Livingstone juga berjanji untuk “mendidik warga London” tentang Islam.

Kenyataan Livingstone dilakukan di depan jamaah solat Jumaat di Masjid London Tengah Utara, atau yang juga dikenali sebagai Masjid Finsbury Park, yang dikendalikan oleh Persatuan Muslim Britain.

Livingstone, salah satu ahli politik Britain yang menyinar dan popular. Ia terpilih menjadi Datuk Bandar London pada tahun 2000 dan kemudian terpilih kembali pada tahun 2004.

Dia selama ini dikenal luas sokongannya terhadap kaum minoriti Islam dalam menentang kempen Islamofobia.

Selepas tahun 2008, ia kehilangan kedudukan Datuk Bandar kerana kalah dengan lawannya dari Parti Konservatif Boris Johnson pada tahun 2008, yang terkenal kerana menyentuh etnik kaum minoriti.

Livingstone pada ketika ini secara luas disokong oleh para pengundi Islam di Britain.

Ia telah melibatka diri di acara-acara umat Islam seperti IslamExpo, yang menarik puluhan ribu orang setiap tahun.

Dia pernah mendapat serangan sengit dari kubu sayap kanan pada tahun 2004 kerana mengundang Syaikh Yusuf Al-Qaradhawi, presiden persatuan ulama Muslim antarabangsa, dalam sebuah undangan persidangan pro-hijab.

Halimislam Online! (harian metro)

4 ulasan:

  1. terima kasih banyak2 ummi iman sbb settlekan prblm tu..saya mmg pening batul dgn interface baru tu...dah ler penuh satu skrin..eii..tak minat langsung....

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...