بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Ahad, 5 Februari 2012

Kenapa Rasullullah SAW melarang kita minum berdiri


google image

Dari FB. Sesuatu yang amat berguna untuk dikongsikan bersama. Kalau dulu masa kecil orang-orang tua selalu pesan tak baik minum berdiri. Bagi kita ianya sekadar nampak tak sopan tapi sebenarnya lebih dari itu kesannya. Dulu saya memang takut nak minum berdiri.. malu orang tengok tapi sekarang dah pandai tak tau malu.. ya lah kadang-kadang tu bila jalan-jalan haus beli air terus minum. Sekarang dah tau kenalah duduk.. kalau tak jumpa kerusi kenalah cangkung dengan cara yang sopan ;)

Katanya: Saya terjumpa ni dalam Group Tanyalah Ustaz & Ustazah: Mengapa Rasulullah SAW melarang kita minum sambil berdiri??? Ternyata secara perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yang tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke kantung kencing, boleh mnyebabkan penyakit kristal ginjal. Subhanallah, tiap perintah dan larangan Rasul pasti bermanfaat bagi umatnya!
Terapi air putih
  1. Minum 2 gelas air setelah bangun tidur dapat membersihkan organ-organ internal.
  2. Minum segelas air 30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi seluruh pencernaan + ginjal
  3. Minum segelas air sebelum mandi dapat menurunkan tekanan darah
  4. Minum segelas air sebelum tidur dapat mencegah stroke + serangan jantung 

4 ulasan:

  1. Bagus info, minta izin copy dekat belog..akan backlink..tq

    BalasPadam
  2. air putih mmg byk khasiatnya pada tubuh..sy selalu juga minum berdiri,lepas ni ken selalu beringat..:)

    *bkn hari2 boleh bawak ank,cuma weekend n KA je..nak buat macam mana, kena gak antar pengasuh..

    BalasPadam
  3. Salam,

    saya pun nak share kat blog..minta izin yea..done follow you :)

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...