بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Selasa, 24 Januari 2012

Kenangan di Perth suatu ketika dulu

Tahun 2003, tahun pertama kalinya saya melawat negara orang. Dua negara pulak tu.. mulanya ke Perth kemudian ke Dubai. Masa ni dah tentu Iman takde lagi. Kisah lama untuk dikenang kembali. Sesuatu kenangan itu akan terulang bila kita menatap balik potret lama tersebut. Disebalik gambar ada cerita untuk diungkapkan kembali. Gambar-gambar ni saya ambil dari FB saya, masa ni takde lagi kamera digital. Maka gambar-gambar ni diambil dari gambar asal menggunakan kamera digital.

Nak kata seronok ke Perth ni tak juga.. ada juga yang pahitnya. Ikut rakan office yang pelawa sebab tiket murah beli masa MATA Fair. Katanya nak shopping barang-barang english. Lagipun dia dah biasa di sana. Kalau ikut perancangan awal rasanya takde masalah. Hotel dah tempah selama 3 hari kami di sana. Tapi rakan office saya tu tukar plan tanpa beritahu kitorang yang join sekali ni. Dia kata boleh tumpang rumah kenalan dia di sana (kes nak budget kot, padahal duit flight dan hotel kami semua dah bayar awal-awal sebelum pergi). Pergi berenam sudah pastilah tuan rumah tak selesa ramai sangat yang nak menumpang. Lagipun dah pasti dia pun ada hal dia sendiri.

Jadi terpaksa cari hotel balik. Nasib baiklah ada tourist guide dari Malaysia tolong kitorang dapatkan bilik masa tu (bukan senang nak dapat 1 bilik duduk 6 orang, hotel pula banyak yang dah penuh). Masa tu kena keluar duit lagi bayar duit hotel yang ni pula. Lepas tu mulalah siri masam-masam muka. Yalah nak seronok jadi tak seronok. Disebalik nak dapatkan bilik hotel tu, macam-macam situasi lagi yang kami lalui. Tak perlulah cerita. Ini pun bukanlah nak aibkan sesiapa, saya bukan jenis suka marah orang lama-lama. Cakap apa yang tak puashati masa tu, lepas tu tutup cerita. Lagipun masing-masing dah dewasa. Cuma kurang bercakap je lah.

Apa pun bersyukur jugalah sebab pernah sampai di sini ambil pengalaman. Perth bukanlah tempat yang sibuk seperti bandaraya Kuala Lumpur. Bandarnya pun kecil sahaja. Pukul 7 malam sunyi sepi sebab di sini cepat gelap dan cepat cerah. Pukul 6 pagi matahari dah memancar-mancar. Orang-orangnya peramah-peramah juga.

Jadi kalau nak kemana-mana pastikan buat persiapan dan perancangan yang teratur. Supaya tak jadi perkara yang tidak diingini. Bukan senang nak pergi jauh-jauh ni, sekali dapat pergi biarlah puashati. Betul tak? Kalau ambil pakej lagi bagus dah tentu semua tempat yang menarik diorang bawa.

saya dan rakan kolej Ila berlatar belakangkan bandaraya Perth

bergambar depan Fremantle Market. Pergi sini naik train dari hotel kami duduk tu. Terkejut bila tengok budak-budak muda bawa basikal atas train. Tak ramai macam tempat kita takpelah.. kalau tempat kita tak tahulah nak cakap. Orang pun dah bersumbat macam sardin lagikan nak bawa basikal atas train

posing sikit kat meriam ni..

ni tempat shopping, macam-macam cenderamata boleh beli di sini.

bergambar dengan roses yang segar dalam rumah kenalan rakan office saya tu..

bergambar di batu bersurat (suka-suka je panggil) tempat sepatutnya kami tengok koala. Disebabkan tiket berharga Rm80 (AUD 40), diorang semua taknak masuk. Mahal katanya. Saya nak masuk pun jadi serba salah.

bergambar depan monumen queen (tak ingatlah queen apa)

ambil gambar di sini... tak masuk pun

suka sangat kat sini.. sebab penuh dengan bunga lavender yang segar dan cantik

Ini sebahagian gambar yang saya ambil di sana. Kalau ada rezeki boleh pergi lagi dengan Iman dan AI. Perjalanan pun tak jauh dalam 3/4 jam sahaja. Tempatnya pun tenang. Oh ya masa ni ayah Iman takde kat Malaysia dia kerja di Sudan. Sebab tulah saya 'terbang' ;)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...