بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Sabtu, 29 Oktober 2011

Keajaiban alam bukti kehebatan ciptaan Allah

Ketika kita berfikir tentang keajaiban dunia, pasti terfikir tentang Piramid di Mesir, Taman Gantung Babilon, Terowong Channel dan Colosseum di Roma serta sebahagian yang terdapat dalam buku Keajaiban Dunia Kuno Moden.

Apabila berfikir tentang keajaiban alam, kita akan terfikir tentang Grand Canyon di Colorado, Paricutin Volcano di Mexico dan Great Barrier Reef di pantai Queensland Australia.

Keajaiban alam bukan hanya terdapat di tempat-tempat di atas. Perlu diketahui dunia ini penuh dengan keajaiban, terdapat banyak keajaiban alam lain yang menarik ciptaan Allah, seperti di bawah ini yang belum diketahui orang.

1. PAMUKKALE (TURKI)
Terletak di daerah Denizli di barat daya Turki, menjadi tumpuan mereka yang menginginkan suasana nyaman dan tenang. Tempat ini adalah kawasan alam mineral dan boleh mandi spa kerana perairan batu kapur (kalsium) yang panas, muka buminya halus dan struktur organik yang kelihatan aneh.

2. FLY GEYSER (NEVADA)
Terletak di Nevada, Amerika Syarikat. Sesuai untuk mereka yang mencari air.

3. VALLEY OF THE MOON (ARGENTINA)
Juga dikenali sebagai Taman Nasional Ischigualasto, adalah tempat di mana kita merasa memegang bulan. Di lembah kering, dengan bentuk alam semulajadi yang terhasil dari tindakan angin yang mengambil masa yang lama untuk membentuk batuan raksasa menegak dan menakjubkan.

4.  ENCHANTED WELL- CHAPADA DIAMANTINA NATIONAL PARK (BRAZIL)
Kolam cekung raksasa juga dikenali sebagai Enchanted Yah, mempunyai air transparensi yang kelihatan dan pokok-pokok tua terutama ketika matahari hanya datang melalui celahan batu.

5. WULINGYAN, HUNAN (CHINA)
Pemandangan batu menegak terbesar dan dramatik di Asia  dan memang terkenal di Cina. Orang-orang juga menemui kesamaan antara gambar pemandangan di wilayah Hunan.

6. THE STONE FOREST (CHINA)
Dianggap sebagai "Keajaiban Dunia Pertama" sejak Dinasti Ming, Hutan batu China penuh dengan batu menegak dalam bentuk arca.
7. ICE TOWERS OF MOUNT EREBUS (ANTARTIKA)
Gunung Erebus adalah gunung berapi aktif terbesar di dunia. Ia mempunyai vulkanik panas yang dipenuhi dengan ais dingin telah menghasilkan sistem yang rumit dari gua ais di atas puncak Erebus. Ratusan menara ais juga dapat ditemui di Mars, Jupiter, Saturnus dan Neptunus.

8. KASHA KATUWE TENT ROCKS (NEW MEXICO)
Berbentuk Tenda Batu dengan rekabentuk berpahat terhasil dari tindakan seragam yang berbentuk formasi batuan yang dihasilkan oleh letusan gunung berapi

9. SALAR DE UYUNI (BOLIVIA)
Gurun garam berbentuk dataran paling besar di dunia. Meliputi kawasan seluas 10.582 kilometer persegi, jantung dari Altipiano mempunyai sedikitnya 10 juta ton garam.

10. COMODO NATIONAL PARK (INDONESIA)
Pulau Komodo terletak di sebuah selat antara Pulau Flores di Nusa Tenggara Timur dan Sumbawa di Nusa Tenggara Barat. Di Pulau Komodo terdapat biawak terbesar di dunia, iaitu biawak Komodo (Varanus komodoensis). Komodo dipercayai keturunan binatang purba Dinosaurus yang masih hidup. Panjang komodo dapat mencapai 3 meter dengan berat boleh mencapai 140 kg. Kawasan perairan di pulau Komodo juga terdapat perairan yang termasuk dalam keajaiban dunia bawah air.

sumber: majalah Milenia muslim

3 ulasan:

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...