بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Isnin, 24 Oktober 2011

Cara untuk center header blog



Pada yang baru belajar buat blog atau yang tidak tahu macamana nak centerkan header blog. Bolehlah ikut langkah-langkah di bawah. Tutorial ni UI dapat dari www.akalemosi.comTerima kasih ya!


Step 1
Pergi ke Dashboard>Design>Template Designer>Advanced>Add CSS

Step 2
Pada bahagian Add CSS, paste code ni.

#header {
margin: 0px 0px 0px 0px;
padding: 0px 0px 0px 0px;
text-align: center;
}

Selepas paste tu kena tekan spacebar sebab bila paste kat bahagian add custom css tu, dia tak akan dapat detect sehingga kita tekan kekunci keyboard.

*Kalau tak menjadi, tukarkan nilai 0 tu kepada 0 hingga 100. Biasanya pada 35px.

 Step 3
Click Save.

Saya dah cuba. Cuma copy dan paste. Terus jadi. Mudah sahaja. Selamat mencuba! (untuk sesetengah template mungkin tidak menjadi)



Jadi ada cara yang paling mudah dan confirm jadi dari blog lyssasecret

CARA PERTAMA

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Crtl + F, dan cari kod kat bawah ni :

#outer-wrapper {

3. Pastu , bawah kod yang korang carikan tadi tuh, ada kod ni kan ??

background:#FFFFFF;
width: 1000px;

*Itu pun , sebagai contoh jer~

4. Makna nyer, outer wrapper tuh. 1000px taw ?? Korang nyer, tak tahu lah .

5. Tapi, tak siap lagi ni . Then, korang cari pulak kod ini..

#header-wrapper {

6. Dah jumpa kan?? Pastikan width dekat header dengan outer wrapper tu sama . So korang punya header akan jadi center la .

7 . Preview dulu. Dah jadi, baru SAVE ok? :)


CARA KEDUA

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl + F , cari :

/* Content

3. Lepas tu, copy kod kat bawah ni, then paste ATAS kod yang korang carikan tadi tu .

.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}
4. Paham ke tak ? if korang tak paham, tengok contoh ni :

.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}
/* Content
----------------------------------------------- */

5 . Preview dulu. Kalau jadi, SAVE yerk ^_^

1 ulasan:

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...