بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Isnin, 26 September 2011

Puding gula hangus

Ada yang cantik lagi rupanya.. yang ni tak cantik. Atasnya tak rata ;)

Ewah2 entry pertama yang UI buat tentang masak2 ni... UI ni bukannya rajin ke dapur.. minat tu ada tapi selalu je ada halangan. Tapi yang ni mudah sangat nak buat.. walau ada halangan masih mampu ditempuh. Ni kali ke-3 UI buat. Kali pertama lagi cantik rupanya.. bahagian atas tu rata je.. tapi gula pula tak cukup hangus jadi nampaklah pucat. Sebenarnya tak tau macaman nak hanguskan gula masa tu..

Nak resepi tak?

Mula2 kita buat gula hangus dulu...
4 sudu gula yang dimasak hingga cair.. kemudian tambah 1/2 cawan air.. 1 cawan pun boleh kalau nak banyak kuahnya.. kemudian masukkan terus dalam loyang (size kecil) yang nak digunakan untuk mengukus

sementara tunggu gula hangus tu sejuk kita buat langkah seterusnya..
5 biji telur ayam
1 biji telur itik
1/2 tin susu cair
1/2 penutup esen vanila
3 sudu gula

atau resepi lain yang saya buat:
6 biji telur ayam
1/2 tin susu pekat (boleh kurangkan sedikit jika tak suka manis)
1 tin susu cair
1/2 penutup esen vanila

kesemua bahan di atas gaul hingga sebati.. UI guna blender je.. senang. Tak perlu sampai terlalu kembang. Cukup sekadar semua bahan tadi sebati. Dah sebati tuangkan terus dalam loyang berisi air gula hangus tadi. Kemudian kukus selama 25 minit. Renggangkan sedikit tutupnya. Bila dah agak sejuk kenalah terbalikkan dalam bekas. Sebab gula hangus tadi berada dibahagian bawah. Nak lagi sedap masukkan ke dalam peti ais.

Resepi ni UI minta dari adik MIL UI..

Selamat Mencuba! sesiapa yang dah cuba kalau berjaya bolehlah tunjuk pada UI.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...