بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Khamis, 4 Ogos 2011

Jaga makan untuk kesihatan jantungJantung, otot sebesar penumbuk merupakan organ yang paling kuat bekerja di dalam tubuh kita. Sepanjang hayat, purata denyutannya kira-kira 2 1/2 billion kali tanpa rehat.

Makanan memainkan peranan utama bagi kesihatan jantung. Diet dengan nutrien yang betul merupakan barisan hadapan pertahanan dalam mencegah penyakit jantung. Malah jika berlaku kerosakan arteri, sesetengah makanan mempunyai nutrien yang berkesan dalam menangguh, malah membalikkan penyakit jantung.

Senarai Makanan untuk Cegah Arteri Tersumbat
 1. Bijian Tulen : Oat, Barli, dan Beras Perang
 2. Walnut
 3. Limau Gedang
 4. Anggur Merah dan Ungu
 5. Epal
 6. Teh Hijau
Senarai Makanan Penyumbat Arteri
 1. Natrium : Garam
 2. Lemak Tepu
 3. Makanan banyak minyak
 4. Makanan segera lebih buruk
 5. Lemak Trans : sejumlah kecil berlaku secara semulajadi di dalam daging lembu dan makanan tenusu. Lemak trans tiruan terdapat dalam biskut, kraker, ising, kentang goreng, marjerin ketul dan bertih jagung ketuhar gelombang mikro. 
Makanan Penganjal Arteri
 1. Buahan dan Sayuran
 2. Makanan kaya kalium : betik, pear, mangga, oat, pisang, oren, aprikot, avokado, strawberi, kentang, tomato, timun, kubis, kubis bunga, terung, labu, kunyit, parsli, bayam dan brokoli
 3. Ikan
Makanan untuk Membersih Arteri
 1. Jus Delima : segelas jus delima yang diminum setiap hari boleh membersihkan arteri dan melancarkan pengaliran darah 
 2. Bawang Putih : membantu mengurangkan timbunan pada arteri. Ia juga berkesan untuk arteri yang tersumbat kerana ia melebarkan pembuluh darah dan merangsang peredaran darah.

UI: Sumber dari Utusan Pengguna

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...