بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Selasa, 26 Julai 2011

Tutorial Cara Pasang Iklan Nuffnang atas Header Blog


Dah lama cari tutorial untuk pasang iklan Nuffnang di atas header blog. Akhirnya jumpa setelah search melalui google. UI copy & paste tutorial ni dari arnamee.com. Terima kasih.
Langkah 1: Login ke akaun Blogger : http://www.blogger.com/start. Kalau tiada, boleh buat dulu akaun korang.
Langkah 2: Lepas login, ia akan ke dashboard terus, di bahagian Design, pilih edit html.
Langkah 3: Masukkan kod iklan nuffnang. Di akaun nuffnang akan ada bahagian ‘add ads’ atau ‘tambah iklan ‘ kan? Ambil kod dari situ.
Di blogspot korang :
Letak Iklan bahagian header : Atas sekali tu kan / Leaderboard Unit:
- Di bahagian Edit html tu , baca dan letak betul-betul lepas element.
Nak letak iklan antara post / Adding Large Rectangle Unit:
- Search for atau klik (CTRL+F) di ‘edit html’ tu , cari ni : “post-footer-line-2″ dan pastikan kod element dekat-dekat situ juga, ia mesti dia atas perkataan ,ok?
Nak letak iklan kat sidebar / Pergi ke page element , add html/javascript / Adding Skyscraper Unit:
- Using Page Element Gadget, select HTML/Javascript and insert ad codes in the text area provided.
Langkah 4: Boleh preview dulu, lihat. Alah,jika dekat preview dia memang tulis error, tapi betul-betul jadi saja, asalkan placement atau iklan tu letak tempat yang tak mengganggu pembacaan pengunjung blog korang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...