بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Friends

Ahad, 19 Jun 2011

Jaga baby Marsha


Rasa dah lama sangat tak update blog. Ini semua kerana masalah yang menimpa adik UI. Risau melihat keadaan dia UI dan AI berusaha membantu apa yang boleh dibantu.

Tiga minggu lepas adik UI batuk berdarah. Bermula dari situ dia berasa takut kerana teringat arwah adik UI yang telah meninggal dunia sebab tiba-tiba keluar dari dari mulutnya. Sekelip mata perkara tu terjadi depan mata UI dan kesemua adik beradik perempuan UI. Baru sahaja 6 bulan arwah ayah UI meninggalkan kami, kini adik bongsu pula menyusul. Dugaan yang cukup hebat.. hingga sekarang UI sentiasa terkenang mereka berdua kadang2 hingga menitis airmata...

gambar kenangan bersama arwah abah dan adik
masa ni arwah adik baru berusia 12 tahun. Dia meninggal pada usia 18 tahun

Beralih kisah adik perempuan UI (nama gelaran Ogy), bila terjadi kepada dia.. dia rasa cukup sayu ialah adik UI ni ada 4 orang anak yang masih kecil. 2 lelaki 2 perempuan. UI pun sedih melihat nasib yang menimpa diri dia. Harap sangat dia akan pulih seperti sediakala.

Ogy sewaktu mengandungkan Marsha bersama anak ke-3nya Miza

Dua lagi hero adik: yg dia atas tu faris (sulung) dan fahrin

Semalam semasa dia menggoreng ikan pekasam.. tiba2 tekak gatal dan darah keluar ikut mulut dan hidung. Dia takut jadi dia terus sms UI. Bila minta izin dengan AI untuk keluar jumpa ustaz, dia suruh pergi X-ray di klinik dahulu, bila X-ray doktor kata dia kena tibi dan suruh pergi terus ke hospital untuk rawatan. Oleh kerana dah janji dengan ustaz UI bawa juga jumpa ustaz untuk minta air penawar. Ustaz kata dia dapat rasa ada orang hantar santau. Dia kata takpelah pergilah hospital tapi jangan putus minum air bersama air rebusan pokok dukung anak (penawar santau)

Nak cerita pun panjang sangat. Bila adik UI admitted maka baby Marsha yang baru berusia 2 bulan tu UI volunteer nak jaga. Lagipun Marsha baik tak banyak kerenah, nangis hanya nak minum susu. Selebihnya tidur dan bila jaga dia diam je pandang sekeliling. Tak macam Iman yang kuat menyusu dan menangis masa baby.


baby marsha


termenung fikir mama dia.. kesian..

Harap tiada yang serius. Tadi doktor hanya bagi antibiotik dan buat ujian untuk mengesahkan sama ada ianya tibi atau sakit lain. Tapi bila doktor tanya simptom2 tibi satu pun tiada pada adik UI. Apa pun kami fikir mungkin jangkitan kuman boleh berlaku kerana dalam badan adik sudah luka. Lagipun masa pergi tepuk di Darussyifa' bangi keluar serbuk kaca dan pasir di bahagian dada. Bila ustaz baca ayat al-quran dada belah kanan tempat yang bila X-ray nampak putih tu terasa sakit. Waallahuaklam. Apa pun kami ikhtiar yang terbaik agar adik UI Ogy sihat semula.

Entry ni dah lama tapi baru hari ni berkesempatan nak post. Terkini adik UI sudah pun keluar dari hospital dan kena makan ubat tibi selama 6 bulan. Suami dan anak-anak juga kena buat pemeriksaan untuk mengesahkan sama ada mereka ada atau bebas dari kuman tibi. Perubatan tradisional dan hospital dua-dua kami lakukan. Kedua-dua mengambil masa yang lama untuk pulih. Semoga adik UI tabah dan sabar dengan ujian yang menimpa dirinya. Kami sentiasa doakan yang terbaik untuk mereka sekeluarga.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih tinggalkan catatan di sini...